decor
Alles wat je moet weten over massageolie (update 2024)

Massageolie is onmisbaar bij veel soorten massages. Veel fabrikanten en retailers weten dit ook en daarom is het aanbod in massageolie en andere alternatieven enorm. Waar begin je bij het uitzoeken van een fijne massageolie? Het is belangrijk dat je een passende massageolie kiest bij jouw massages. Het gebruik van een juiste massageolie kan de algemene cliëntervaring positief beïnvloeden. 

Wat maakt een massageolie nou goed? Welke ingrediënten kun je beter vermijden in massageolie? Welke soorten massageolie zijn er? Wat zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld massagelotion, massagewax en massageolie? In dit artikel geven we je uitgebreid uitleg over alles wat je moet weten over massageolie. 

1. Waar is massageolie goed voor? 

massageolie

Voordat we je meer gaan vertellen over de ingrediënten in massageolie en de soorten die er zijn, is het goed om te weten waarom massageolie eigenlijk gebruikt wordt bij het geven van massages. Een massageolie wordt gebruikt zodat er geen stroefheid op de huid ontstaat. Hierdoor schakel je als het ware de huid uit en masseer je de spieren zonder de huid te irriteren. Daarnaast kan een massageolie een bepaalde geur hebben. Elke geur heeft zijn eigen werking. Zo is algemeen bekend dat lavendel een ontspannende werking heeft. Door het gebruik van de juiste geur, passend bij de massage, wordt de algemene ervaring van een (ontspannings)massage vele malen vergroot. 

Bovendien helpen oliën de huid regenereren en hydrateren en wordt er een beschermend laagje aangebracht.

2. Ingrediënten massageolie

De ingrediënten bepalen voor een groot deel de kwaliteit van een massageolie. Een goede massageolie wordt niet te snel in de huid opgenomen, maar ook niet te langzaam. De olie mag niet kleven en heeft geen overheersende geur. Als de geur van een massageolie te sterk is, kan dat erg vervelend worden voor jou als masseur. Zo kun je bijvoorbeeld na een hele dag masseren het idee krijgen dat je thuis nog steeds in een 'zeeplucht' hangt.

Uiteraard is de juiste viscositeit/stroperigheid van de olie ook erg belangrijk. Dit is ook weer afhankelijk van de juiste mix van ingrediënten. Er moet namelijk een goed evenwicht zijn tussen glijden en wegglijden.

Bovendien heeft dit ook veel te maken met het lichaam van je cliënt en het lichaamsdeel. Als je cliënt erg behaard is en een erg droge huid heeft, is een vettere olie, zoals druivenpitolie bijvoorbeeld fijn. Terwijl wanneer je het gezicht masseert je liever een dunnere olie gebruikt die snel intrekt, zoals abrikozenpitolie

massageolie ingrediënten

Goede ingrediënten voor massageolie

Druivenpitolie - In vele opzichten is druivenpitolie uitermate geschikt voor een massageolie. Het heeft weinig tot geen geur en het heeft een gladde textuur, maar is wel wat vettiger. 

Amandelolie - Er zijn twee soorten amandelolie: zoete amandelolie en bittere amandelolie. Bittere amandelolie kan amygdaline bevatten waaruit blauwzuur kan worden vrijgemaakt in het lichaam. Hierdoor kan bittere amandelolie beter niet worden gebruikt in massageolie. Zoete amandelolie is daarentegen wel erg geschikt voor massageolie. Deze olie wordt goed door de huid opgenomen en laat geen laag achter. Ook is zoete amandelolie erg verzorgend voor de huid. De olie is voor vrijwel alle huidtypes geschikt. 

Jojobaolie - Jojobaolie is eigenlijk helemaal geen olie, maar een vloeibare was die wordt gewonnen uit de zaden van de jojobaplant. Men beweert dat jojoba helpt tegen acne. De vloeibare was verzorgt de huid goed en is dus erg geschikt voor de droge en/of gevoelige huid. 

Kokosolie - Alhoewel je kokosolie misschien kent als een witte vaste olie, is kokosolie erg licht, niet-vettig en vloeibaar wanneer je deze verwarmt. Bevat jouw massageolie natuurlijke kokosolie? Zorg er dan voor dat je deze verwarmt tot boven de 22°C. 

Sesamolie - Sesamolie is een wat dikkere olie die de huid wat vettig kan doen aanvoelen. De olie wordt veel gebruikt voor ayurvedische massages en wordt dan vaak gemengd met kruiden. Echter heeft deze olie wel een hoog gehalte aan antioxidanten. Daarom wordt deze olie vaak gemixt met een lichtere olie, zoals bijvoorbeeld zoete amandelolie. 

Abrikozenpitolie - Abrikozenpitolie is een erg dunne olie die vaak wordt gebruikt voor bijvoorbeeld gezichtsmassages. De olie wordt namelijk snel door de huid opgenomen en geeft dus geen vettig gevoel. 

Olijfolie - Olijfolie heeft veel voordelen als massageolie. Het bevat vitamine E en K en vetzuren zoals omega-3 en omega-6. Pure olijfolie is een wat vette olie. Daarom wordt bij een massageolie olijfolie vaak gemengd met andere oliën.

Koolzaadolie - Koolzaadolie is een olie met een sterk verzorgende werking voor de huid. Deze olie bevat van nature vitamine E wat helpt bij huidverjonging. Ook helpt koolzaadolie bij het hydrateren van de huid.

Castorolie - Castorolie staat bekend om de verzachtende eigenschappen voor de huid. Ook heeft deze olie vochtinbrengende eigenschappen. Castorolie wordt dan ook regelmatig gebruikt in massageolie.

Ingrediënten in massageolie om te vermijden

Zonnebloemolie - Zonnebloemolie wordt vaak gebruikt als goedkope basis voor massageolie. Alhoewel deze olie erg geschikt is voor een vette huid, vermijden we het gebruik van zonnebloemolie in massageolie het liefst bij Zengrowth. Met name omdat zonnebloemolie na verloop van tijd een vervelende 'frituurgeur' kan afgeven op handdoeken en hoeslakens. 

Vaseline & paraffineolie - Het gebruik van vaseline of paraffineolie in massageolie kan de huid van de cliënt beschadigen. Vaseline en paraffineolie dekken de huid af en kunnen in sommige gevallen de huidtalg oplossen, waardoor er ongewenste neveneffecten kunnen optreden. Zo kunnen de stoffen een paraffineverslaving opwekken, een huidaandoening die kan ontstaan door het gebruik van minerale oliën op de huid. 

Meer weten over de basisoliën en ingrediënten die vaak in massageoliën worden gebruikt? Bekijk dan ons ingrediëntenboek!

essentiële oliën

Etherische oliën of parfumolie?

Om de massageolie een aangename geur te geven, kan er een etherische olie of parfumolie worden toegevoegd. In het algemeen mag een etherische olie nooit onverdund op de huid worden aangebracht (met uitzondering van lavendel en tea tree). 

Het verschil tussen een etherische olie en een parfumolie zit hem in het feit dat etherische olie direct van een plant gewonnen wordt (en dus natuurlijk is) en een parfumolie in een fabriek gemaakt wordt. Etherische olie komt voort uit stoomdistillatie of koude persing. Een parfumolie is synthetisch samengesteld om de geur na te bootsen. De geur van een etherische olie is dan ook vele malen sterker dan van een parfumolie. Door de andere manier van produceren, is er een groot prijsverschil tussen de etherische olie en de parfumolie.

Massageolie en allergische reacties

Wij van Zengrowth.nl hebben een voorkeur voor natuurlijke, plantaardige olie als basisolie van een massageolie. Houdt er wel rekening mee dat cliënten in sommige gevallen last kunnen krijgen van huidproblemen door een allergische reactie. Zo kunnen mensen met een notenallergie allergisch reageren op bijvoorbeeld zoete amandelolie of jojobaolie. Ook kan het gebruik van parfum een allergische reactie veroorzaken. Een allergische reactie herken je aan roodheid van de huid, jeuk en bultjes. 

3. Soorten massageolie

Zoals je waarschijnlijk ziet aan de lijst met verschillende ingrediënten die in massageolie kunnen zitten, zijn er dus veel verschillende soorten massageolie. De ene olie heeft een ander effect dan de andere olie. Bij een neutrale olie kun je eventueel zelf nog een paar druppels etherische olie toevoegen, terwijl er ook oliën zijn waarbij de etherische olie al is toegevoegd. 

De beste massageolie is voor iedereen weer anders dus. Het heeft veel te maken met het lichaamsdeel dat je gaat masseren, het type huid van de cliënt en het doel van de massage (is het een ontspanningsmassage of een sportmassage?).

Neutrale massageolie

Een neutrale massageolie is een massageolie zonder geur. Geef je een verzorgende massage waarbij de focus meer ligt op het verzorgen van het lichaam dan op ontspannen? Of heeft je cliënt een allergische reactie op etherische oliën? Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je als masseur liever niet met een massageolie met geur werkt.

Bij Zengrowth.nl hebben we veel verschillende soorten basisoliën in ons assortiment die allemaal hun eigen unieke eigenschappen en viscositeit hebben. Uiteraard kun je bij een neutrale massageolie druppels van je eigen essentiële olie toevoegen. 

Massageolie met lavendel

Het is algemeen bekend dat de geur van lavendel een kalmerende en ontspannende werking heeft. Dit zorgt er dan ook voor dat een massageolie met lavendelgeur vaak de voorkeur heeft bij ontspanningsmassages. Niet voor niets dat deze massageoliesoort helpt met het vinden van innerlijke rust! 

Sport massageolie

Sommige etherische oliën zoals jeneverbes, mint en grapefruit kunnen een positief effect hebben op het spierherstel na sporten. Ook hebben sommige sport massageoliën een verwarmend effect door het gebruik van menthol of capsicum (rode peper). Veel sport massageoliën zijn helaas niet op natuurlijke basis gemaakt, maar bij Zengrowth.nl hebben we een speciale sport massageolie die 100% natuurlijk is! 

Andere soorten massageolie

Uiteraard zijn er nog veel meer geuren voor massageoliën! We hebben er nu een paar benoemd, maar wij raden je aan om als masseur te experimenteren met verschillende geuren en merken massageolie. Op die manier vind je de massageolie die echt bij jou past en bij hetgeen jij met je massages wilt bereiken. Let niet enkel op wat je cliënt fijn vindt, maar ook op wat jij zelf fijn vindt werken.

Bij Zengrowth.nl denken we hierin graag met je mee, en daarom hebben we een klein 'proefpakket' massageoliën met onze eigen Verana massageolie in ons assortiment toegevoegd. Zo kun je met een kleine hoeveelheid massageolie kijken of deze massageolie voor jou geschikt is. 

4. Alternatieven voor massageolie

Naast massageolie zijn er nog veel meer alternatieven om te masseren! Zo kun je bijvoorbeeld ook masseren met een massagebalsem, lotion of wax. Ieder alternatief heeft zijn eigen textuur en zijn eigen voor- en nadelen ten opzichte van massageolie. 

Massageolie

Voordat we kunnen kijken naar de voor- en nadelen van alternatieven van massageolie, is het handig dat we eerst bekend zijn met de voor- en nadelen van massageolie zelf. De 'glijbaarheid' van massageolie is hoog. 

  • Massageolie voedt de huid en wordt gemakkelijk opgenomen door de huid.
  • Het is makkelijk om massageolie hygiënisch te gebruiken door het gebruik van pompflessen en holsters.
  • Het is makkelijk om olie op te warmen voor een nog betere ervaring voor je cliënten.
  • Sommige mensen houden niet van het plakkerige en vettige gevoel dat massageolie kan geven.
  • Massageolie kan vlekken veroorzaken op textiel en kleding.

massage lotionMassagelotion en crèmes

Massagelotions hebben vaak de voorkeur wanneer je werkt met cliënten met wat meer lichaamshaar. De consistentie van de lotion zorgt ervoor dat deze prettig werkt, ook op lichaamsdelen met wat meer haar. Massagecrèmes zijn in het algemeen net wat dikker en lotions zijn iets meer vloeibaar. De 'glijbaarheid' van beide ligt tussen massageolie en massagebalsem in. 

  • Lotions en crèmes zijn erg geschikt voor deep tissue massages. 
  • Lotions en crèmes plakken niet en zijn gemakkelijk van de huid te verwijderen. 
  • Lotions en crèmes bieden meer stabiliteit dan olie tijdens een massage, zodat je als masseur minder makkelijk wegglijdt tijdens het masseren.
  • Lotions en crèmes (met name degene op basis van water) kunnen de huid uitdrogen.
  • Het is lastiger om hygiënisch te werk te gaan, omdat massagebalsems en massagelotions meestal in tubes of potten zit. Het is aan te raden dan gebruik te maken van een lepel of spatel. 
  • Lotion en crèmes zijn lastiger om op te warmen, waardoor ze koud kunnen aanvoelen op de huid. 

Massagebalsem en wax

Massagewax en balsem zijn een stuk dikker dan massageolie en crèmes. Massagewax kan gebruikt worden voor een gehele lichaamsmassage, terwijl balsems veelal gebruikt worden voor specifieke delen van het lichaam. Massagebalsem is gewoonlijk net iets dikker dan een massagewax en bevatten vaak een hogere dosis etherische oliën.

  • Massagebalsem en massagewax geeft veel controle aan jou als masseur tijdens een behandeling. Je hebt meer grip en glijdt minder snel weg tijdens het masseren.
  • Massagebalsem en massagewax zijn een stuk dikker dan massageolie, waardoor ze minder geschikt zijn voor cliënten met wat meer haar.
  • Het is lastiger om hygiënisch te werk te gaan, omdat massagebalsem en massagewax meestal in tubes of potten zit. Het is aan te raden dan gebruik te maken van een lepel of spatel.

Massageolie van ZenGrowth

Bij Zengrowth.nl vinden we het belangrijk om transparant te zijn over de ingrediënten die in onze cosmetica zitten. Het is tenslotte wel iets wat je op de huid smeert, dan wil je zeker weten dat het ook echt goed is voor de huid. Daarom hebben we bij de productomschrijving van al onze oliën een ingrediëntenlijst toegevoegd, zodat je precies weet wat erin zit. 

Ook hebben we een ingrediëntenboek samengesteld waar precies in staat wat de voordelen van bepaalde ingrediënten zijn en welke ingrediënten allergische reacties kunnen veroorzaken.

 

5. Veelgestelde vragen over massageolie

Heeft massageolie een houdbaarheidsdatum?

Ja, massageolie heeft een houdbaarheidsdatum, vaak staat dit op het etiket van de massageolie. Bij oliën staat daar gemiddeld 12 maanden voor, maar in veel gevallen kan dit ook langer zijn. Massageolie in een glazen fles is vaak langer houdbaar, maar heeft ook een hogere prijs. Massageolie in kunststof flessen kan na verloop van tijd wat minder lekker gaan ruiken, doordat de olie begint te reageren met het kunststof. 

Is massageolie slecht voor de huid? 

Afhankelijk van de ingrediënten in de massageolie kan de olie goed of slecht voor de huid zijn. Als er gebruik wordt gemaakt van paraffine of vaseline kan de huid worden afgedekt en in sommige gevallen huidtalg oplossen. Dit is uiteraard niet goed voor de huid. Echter zijn er ook natuurlijke oliën, zoals jojobaolie die juist voedzaam zijn voor de huid en kunnen helpen tegen acne. 

Hoe kies ik de juiste massageolie? 

Dat hangt helemaal af van wat je zelf prettig vindt en wat je wilt bereiken met je behandeling. In het algemeen is het in ieder geval goed om je olie te selecteren op de ingrediënten in de massageolie, zodat je zeker weet dat er geen schadelijke stoffen in zitten. 

Ook is de geur erg belangrijk. Zo heeft bijvoorbeeld een massageolie met lavendelgeur een ontspannende werking. Het is belangrijk dat de geur niet te sterk is, want dat kan vervelend zijn voor jou als masseur maar ook voor je cliënt. Er zijn veel verschillende soorten massageolie. Bij ZenGrowth raden we je aan om meerdere soorten te proberen en te kijken welke geur jij zelf het prettigste vindt. Als masseur ben jij tenslotte degene die hier de hele dag mee moet werken.  

hot stone massageolie

Welke massageolie kan je het gebruiken voor hotstonemassages? 

Als je op zoek bent naar een massageolie voor hotstonemassage is het belangrijk dat je deze olie tot circa 60 graden kunt verwarmen zonder dat deze gaat schiften. Ook is het prettig als de massageolie een fijne geur heeft die een ontspannende werking heeft. 

Hoe krijg ik vlekken van massageolie uit kleding, hoeslakens of handdoeken?

In het algemeen gaan olievlekken van massageolie er vanzelf uit als je de kleding/textiel op normale temperaturen wast. Heb je een vlek die er niet uit gaat? Dan kun je deze voorbehandelen met ossegalzeep. 

Tip: Was je kleding niet samen met massagetextiel zoals handdoeken. Na verloop van tijd is een lichte oliegeur in het textiel namelijk onvermijdelijk. Dat is in principe geen probleem, maar het is prettig als je kleding hier niet naar ruikt. 

Welke massageolie is geschikt voor zwangerschapsmassages?

Bij een zwangerschapsmassage is het belangrijk dat de massageolie uit ontspannende bestandsdelen bestaat, zoals lavendel of kamille. Probeer de volgende essentiële oliën te vermijden bij het kiezen van een massageolie voor zwangerschapsmassages: basilicum, hysop, jeneverbes, marjolein, mirre, rozemarijn, salie en muskaatsalie. 

Wellicht vind je deze producten interessant

Verana 100% natuurlijke Massageolie Aloë Vera 250ml
Massageolie Aloë Vera 250ml
Verana 100% natuurlijke Massageolie Aloë Vera 250ml
10,99
Olie met een zachte textuur en verfrissende geur die niet overheerst Olie met een zachte textuur en verfrissende geu...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Zomerse Verzorging Verana Aloë Vera massageolie is een heerlijke zomerse massageolie met Aloë Vera Extract. Het extract worden gewonnen uit de eerste koude persing van de bladeren van de aloë vera plant. Het extract heeft huidbeschermende en verzorgende eigenschappen. Zo wordt...
Verana 100% natuurlijke Massageolie Bergamot 1l
Uitverkocht
Massageolie Bergamot 1l
Verana 100% natuurlijke Massageolie Bergamot 1l
21,99
Ondergewaardeerde massageolie, fris en fruitig met gezondheidsvoordelen. Ondergewaardeerde massageolie, fris en fruitig ...
Frisse Gezondheidsboost De bergamot massageolie is een variant die vaak wat minder bekend is onder masseurs, terwijl de geur heerlijk fris is en de potentiële gezondheidsvoordelen van bergamot etherische olie ontzettend groot zijn!  Deze massageolie bevat bergamot etherische ...
Verana 100% natuurlijke Massageolie Kokos 5l
Massageolie Kokos 5l
Verana 100% natuurlijke Massageolie Kokos 5l
87,99
Zoet en fris, waan je op een tropisch strand met deze kokosgeur. Zoet en fris, waan je op een tropisch strand me...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Tropische Verwennerij De kokos massageolie heeft een ietwat zoetige geur en is erg geliefd in de zomermaanden. Door de exotische geur wordt deze massageolie veel gebruikt bij Lomi Lomi-massages. Met de frisse en zoete kokosgeur van deze massageolie waan je je namelijk zo onder...

Zojuist bekeken