Wat is de beste massageolie?

Dus jij bent benieuwd naar wat de beste massageolie is? Net als de vraag wat de beste auto is, is ook deze vraag niet te beantwoorden met een standaard antwoord. Het verschilt namelijk voor iedereen en voor de situatie. Wat voor de ene masseur of massage therapeut wordt gezien als de beste massageolie, kan voor de ander weer totaal niet prettig zijn. 

Om te bepalen welke massageolie voor jou het beste is, zijn er een paar factoren waar je naar moet kijken:

  • De soort massage die je wilt geven; 
  • Het type huid van de gemasseerde;
  • Het deel van het lichaam dat je masseert; 
  • De geur van de massageolie; 
  • Prijs / kwaliteit

In dit artikel gaan we al deze factoren bespreken, en wellicht kom je er dan achter welke massageolie het meest geschikt is voor jou!

De soort massage

rozen massageolieUiteraard is het vrij vanzelfsprekend dat er bij een Ayurvedische massage een andere massageolie wordt gebruikt dan bij een Zweedse massage. Zo is een Ayurvedische massageolie vaak een stuk kruidiger en sterk van geur, terwijl bij een massageolie voor een Zweedse massage vaak wordt gekozen voor een massageolie met bijvoorbeeld een subtiele lavendelgeur. Bij een intiemere massage wordt vaak gekozen voor een vettigere massageolie. 

Ook de substantie van de massageolie, massagelotion of massagecrème maakt een belangrijk verschil. Ontspanningsmassages staan vaak in het teken van milde aanrakingen, waardoor een olie vaak het beste werkt, terwijl je bij bijvoorbeeld een triggerpoint massage meer weerstand wilt voelen tijdens de behandeling, waardoor een lotion of crème de betere optie is. 

Verder is het bij een sportmassage bijvoorbeeld extra belangrijk dat de olie stimulerend werkt en de doorbloeding stimuleert. Dit effect kan worden gestimuleerd. Geef je een zwangerschapsmassage? Lees dan dit artikel voor meer informatie

Het type huid van de gemasseerde

Het allerbelangrijkste is dat de gemasseerde (je cliënt) de massage prettig vindt. Vraag daarom altijd eerst of je cliënt ergens allergisch voor is. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om een massageolie met amandelolie als basisolie te gebruiken op iemand met een notenallergie... 

Daarnaast wordt aan sommige massageolie een synthetische parfumolie toegevoegd die een allergische reactie kunnen veroorzaken. In het algemeen levert het gebruik van een etherische olie in een massageolie minder allergische reacties op dan het gebruik van een synthetische parfum. 

Verder raden we aan om geen gebruik te maken van minerale basisoliën, zoals vaseline of paraffine. Deze ingrediënten kunnen de huid afdekken en soms paraffineverslaving veroorzaken waarbij de huidtalg oplost, waardoor de huid zijn vet verliest en andere nare gevolgen kunnen optreden.

Gezien je wilt dat je cliënten terug bij je blijven komen, is het raadzaam om een olie met ingrediënten te kiezen die goed zijn voor de huid. Wilt je cliënt huidveroudering tegengaan? Kies dan bijvoorbeeld voor een massageolie met castorolie als basisolie, omdat deze olie rijk is aan vitamine E. Heeft je cliënt een uitgedroogde huid? Dan kan een massageolie met olijfolie bijvoorbeeld een uitkomst bieden. 

Ieder persoon heeft andere allergieën en klachten, waardoor de beste massageolie voor iedereen anders is. Luister dus goed naar de allergieën en klachten van je cliënt, om daarop de juiste massageolie te kunnen kiezen. In het algemeen kun je wel stellen dat een massageolie met natuurlijke ingrediënten dus beter is dan een massageolie met minerale oliën. 

Het deel van het lichaam dat je masseert

Het grootste gedeelte van de mensen vindt het geen probleem om wat een wat vettere olie om de romp gemasseerd te worden. Na afloop verwijder je de overtollige olie met een handdoek en klaar. Echter is dat wel anders wanneer je het gezicht masseert. Veel mensen vinden het geen prettig gevoel om na afloop van een massage een vettig gevoel op het gezicht te hebben. Zo hebben bijvoorbeeld castorolie en olijfolie meer tijd nodig om in de huid te trekken, terwijl andere basisoliën sneller in de huid trekken. Er zijn speciale massageoliën voor het gezicht, die extra snel in de gezichtshuid trekken. 

De geur van de massageolie

kokos massageolie

De geur van een massageolie is natuurlijk erg persoonlijk. Wat de een lekker vindt reuken, kan door de ander als verschrikkelijk worden ervaren. Zorg daarom altijd dat je meerdere geuren op voorraad hebt, maar ook een geurloze massageolie. 

Let hierbij ook op de soort massage die je geeft. Zo kan de geur van kokos een Lomi Lomi massage helemaal compleet maken. Ook kan de tijd van het jaar invloed hebben op de geuren die je misschien wilt aanbieden. Zo kan een massageolie met dennenappelgeur een leuk extraatje zijn tijdens de herfst. 

Biedt uiteraard enkel geuren aan waar je jezelf ook prettig bij voelt, jij bent tenslotte de masseur die er de hele dag in moet werken!

Prijs / kwaliteit verhouding van de massageolie

Uiteraard ook niet geheel onbelangrijk: de prijs / kwaliteit verhouding van de massageolie. Zeker bij olierijke massages (zoals Lomi Lomi massages) waarbij je misschien wel 100 tot 200ml gebruikt, kan een dure massageolie snel in de kosten oplopen. Die kosten moet je dan weer doorberekenen aan je klant, waardoor de prijs van je massages ook weer duurder wordt. 

In het algemeen zijn bijvoorbeeld avocado olie en sesamolie een stuk duurder in productie dan bijvoorbeeld castorolie en zoete amandelolie, waardoor de prijs van de massageolie dus meteen een stuk hoger ligt. Weeg dus goed af voor jezelf of duurdere ingrediënten in je massageolie de extra prijs waard zijn. 

Dus, wat is de beste massageolie?

Een goede massageolie is onmisbaar voor een goede massage. In het algemeen is er geen beste massageolie, omdat deze voor iedereen verschilt. Echter is het altijd beter om voor een natuurlijke massageolie te kiezen en minerale oliën te vermijden. Als je niet in het hoogste segment van de markt zit, is ook de prijs natuurlijk erg belangrijk. 

 

 

Zojuist bekeken