Tegenwoordig kan je overal wel een massagetafel vinden. Ze zijn zelfs in de supermarkt te koop! Echter verschillen de prijzen van massagetafels enorm. Zo koop je een goedkope inklapbare massagetafel voor niet meer dan €80,-, terwijl een professionele elektrische behandeltafel al snel enkele duizenden euro's kan kosten. Het kopen van een massagetafel die past in jou situatie kan daarom lastig zijn, omdat het aanbod overweldigend is.  In deze complete handleiding zullen we je alles vertellen over waar je op moet letten om, als starter of hobbyist, een massagetafel te kopen die vele jaren mee zal gaan.

Inklapbare of vaste massagetafel kopen? 

De eerste beslissing die je zult moeten maken bij het kopen van een massagetafel is of deze wel of niet inklapbaar is. Inklapbare massagetafels zijn in het algemeen goedkoper dan vaste massagetafels en kunnen, zoals de naam al zegt, gemakkelijk worden meegenomen. Vaak kiezen beginnende masseurs daarom voor een inklapbare massagetafel, omdat je deze ook makkelijk naar de cursus mee kunt nemen. 

Wil je alles weten over de voor- en nadelen van een inklapbare massagetafel / vaste massagetafel? We hebben er een uitgebreid artikel over geschreven dat je hier kunt lezen.

1. De juiste breedte van een massagetafel

De breedte van een massagetafel is voor zowel de cliënt als voor de masseur erg belangrijk. Een brede massagetafel is vaak fijner voor de cliënt, maar als je een kleine masseur bent, dan krijg je gemakkelijk last van je rug. De breedte is daarom een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een massagetafel. Dit heeft veel te maken met je persoonlijke voorkeur. Echter zijn er wel een paar factoren die helpen om te bepalen hoe breed je massagetafel moet zijn. Deze factoren zijn onder andere: 

 • Je lengte - Als je niet heel erg lang bent (kleiner dan 165cm), kan je het beste een smallere massagetafel kiezen. Ben je juist wat langer? Dan is het juist fijner om een bredere massagetafel te kiezen. Kortom, ben je geen 2 meter lang? Kies dan niet voor een massagetafel met een breedte van 76cm. 
 • Type behandeling - Ga je je vooral bezig houden sport- en herstelmassages? Of focus je juist meer op ontspanningsmassages of schoonheidsbehandelingen? Het type behandeling dat je uitvoert is een belangrijke factor in de breedte van je massagetafel
  • Bij zwaardere massages (sport- en herstelmassages), is het vaak fijner om een smallere massagetafel te hebben. Dit, omdat je vaak veel kracht moet zetten op je cliënt, waardoor je over de cliënt heen moet leunen. Bij een brede massagetafel moet je dus meer over de tafel hangen om bijvoorbeeld de wervelkolom te masseren, waardoor je last kunt krijgen van je onderrug. 
  • Bij lichtere massages (ontspanningsmassages), is het ook mogelijk een bredere massagetafel te kiezen. Bij lichtere massages zet je vaak minder kracht, waardoor je dus ook niet zo vaak over de cliënt hoeft te hangen. 
 • ComfortVeel mensen vragen zich af of een smallere massagetafel niet minder comfortabel is voor de cliënt. Sommige mensen zijn zelfs bang dat mensen zich onveilig voelen op een smalle massagetafel.Het antwoord hierop is dat je de juiste balans moet vinden. Echter zijn er met een smalle massagetafel ook een paar dingen die je kunt doen om het comfort van je cliënt te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hoofdsteun, armplankje of armpanelen. 
 • Mobilitieit - De breedte van een massagetafel is ook erg belangrijk wanneer je deze regelmatig meeneemt. Zo is een te brede massagetafel veel moeilijker te tillen. Als je bijvoorbeeld een massagetafel hebt met een breedte van 70cm, en je binnenbeen lengte is 66cm, dan is het erg lastig om de massagetafel op te tillen. Hierdoor voelt de massagetafel een stuk zwaarder aan (zelfs wanneer het gewicht gelijk is). 

Een massagetafel met uithollingen in het midden

Massagetafel met uithollingen

Wil je liever een brede massagetafel maar wil je tegelijkertijd geen last krijgen van je rug? Dan is er ook nog een andere oplossing: het gebruik van een massagetafel met uithollingen. Hierbij is de massagetafel breder aan de onder- en bovenkant, en juist smaller in het midden. Het voordeel hiervan is dat je cliënt nog steeds het comfort heeft van een brede massagetafel, terwijl jij nog steeds goed bij de wervelkolom kunt masseren zonder dat dit ten koste gaat van je rug. Bekijk de RESTPRO Vip 2 ovaal eens bijvoorbeeld! 

2. De juiste hoogte van een massagetafel

Een andere belangrijke factor in je keuze voor de juiste massagetafel is de hoogte. Koop nóóit een massagetafel die niet is te verstellen in hoogte. Tenzij je precies weet welke hoogte geschikt voor je is en je dit nooit aanpast, gaat dit op de lange termijn een probleem vormen in het behandelen van je cliënten. 

Daarnaast is een massagetafel die niet in hoogte te verstellen is vaak een teken dat de massagetafel niet goed is gefabriceerd. Doordat de massagetafel niet in hoogte te verstellen is, kan er door de fabrikant worden bespaard op kosten. Er zijn wel massagetafels die niet in hoogte te verstellen zijn maar toch goed zien. Echter worden deze vaak speciaal voor jou op maat gemaakt.  

Bij het kiezen van de juiste hoogte van een massagetafel moet je de juiste range voor ogen hebben. Gewoonlijk zijn massagetafel te verstellen tussen de 55cm en 85cm. Vaak kun je de massagetafels op twee manieren in hoogte verstellen:

 1. Een draaiknop-systeem - dit systeem wordt gewoonlijk gebruikt voor houten massagetafels;
 2. Een drukknop-systeem - dit systeem wordt gewoonlijk gebruikt voor aluminium massagetafels.

In onderstaande video's zie je hoe beide systemen werken.

Draaiknop systeem

Drukknop systeem

3. De Stabiliteit en Stevigheid van een Massagetafel

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden met betrekking tot de stabiliteit en stevigheid van een massagetafel. De belangrijkste factor is het draaggewicht van een massagetafel. Het liefst heb je een massagetafel met een draaggewicht van minstens 210kg.

Daarnaast moet je ook kijken naar de stabiliteit van de massagetafel. Dit is met name van belang voor inklapbare massagetafels. Een onstabiele massagetafel zorgt natuurlijk voor een minder goede ervaring voor je cliënten tijdens een behandeling. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je niet genoeg kracht kan of durft te zetten tijdens behandelingen.

De stabiliteit van een massagetafel is vrij gemakkelijk te testen. Hieronder vind je een stappenplan:

 1. Ga naar een hoek van de massagetafel toe en leg je handen op elkaar op de massagetafel;
 2. Zet kracht door de massagetafel van je af te duwen;
 3. In de perfecte situatie verschuift de massagetafel niet meer dan 3 tot 4 cm.

Een massagetafel met stabilisatorbalken

De duurdere inklapbare massagetafel hebben een extra stabilisatorbalk aan beide kanten van het frame dat  op 4 verschillende plekken is versterkt. Dit zorgt ervoor dat de massagetafel enorm stevig op de grond staat, waardoor deze ook bij zwaardere massages enorm stabiel blijft. Ben je dus op zoek naar een massagetafel die stabiel moet zijn? Kijk dan of de massagetafel over deze balken beschikt. 

stabilisatorbalk massagetafel

4. Het juiste gewicht van een massagetafel

Als je je massagetafel regelmatig meeneemt, is het gewicht van enorm belang. Het gewicht van een inklapbare massagetafel varieert gewoonlijk tussen de 11 en 21 kilogram. Dit wordt voor het grootste gedeelte bepaald door het ontwerp, de afmetingen en de materialen van de massagetafel. 

Als je veel op locatie werkt en de massagetafel dus regelmatig moet meenemen, kun je het beste kiezen voor een massagetafel van niet meer dan 14kg. Het beste is het natuurlijk om een massagetafel te kiezen die zo licht mogelijk is, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. 

Er zijn 3 manieren hoe je het gewicht van je massagetafel kunt verlagen:

 1. Kies voor een aluminium massagetafel in plaats van een houten massagetafel
 2. Kies voor een massagetafel met 2 zones, in plaats van 3 of 4 zones. De extra zones, waardoor een deel van de massagetafel rechtop gezet kan worden, zorgt er namelijk voor extra gewicht (gewoonlijk 2 of 3 kg).
 3. Kies voor een massagetafel met kleinere afmetingen. Maar onthoudt: dit kan wel onpraktisch zijn tijdens het behandelen van grotere cliënten. 

aluminium massagetafels

De meeste makkelijke oplossing is om te kiezen voor een aluminium massagetafel. Wil je een nog lichtere massagetafel? Kies er dan voor om een massagetafel te kiezen die niet rechtop gezet kan worden. 

Veel masseurs klagen vaak over het feit dat aluminium massagetafel duurder zijn dan houten massagetafels. Echter is de levensduur van een aluminium massagetafel vaak een stuk langer, waardoor je op de lange termijn dus geld bespaart! 

Alhoewel de extra €100,- in het begin wat veel klinkt, zal het over de loop van je carrière waarschijnlijk een van de beste investeringen zijn die je ooit zult maken. Vergelijk het met verzekeringen: als je kiest voor een goedkopere massagetafel kun dat tot blessures voor jou als masseur zorgen. Een lichtere massagetafel beschermt je gezondheid in de langere termijn. Hierdoor kun jij weer meer focussen op het laten groeien van je praktijk! 

5. Het matras en de stoffering van een massagetafel

De stoffering en de vulling van het matras van je massagetafel zijn enorm belangrijk voor het comfort van je cliënten en voor je efficiëntie tijdens behandelingen, maar ook voor de levensduur van je massagetafel. 

De juiste stoffering voor een massagetafel

De stoffering bepaalt hoe de massagetafel op de huid aanvoelt. Goedkopere massagetafels kiezen vaak voor een stoffering van lage kwaliteit om op de kosten te kunnen drukken. Zo zal een dunne stoffering gemakkelijk scheuren. Het grote nadeel is dat scheuren in de stoffering nooit onder de fabrieksgarantie van een massagetafel zullen vallen. 

Je bent dus op zoek naar een stoffering van hoge kwaliteit die lekker op de huid aanvoelt. Er is een makkelijke manier om de kwaliteit van de stoffering te achterhalen:

 1. Knijp in de stoffering van de massagetafel en draai de stoffering een kwartslag. 
 2. Laat los en kijk hoe de stoffering eruit ziet. In de perfecte situatie is de stoffering snel weer terug in zijn oorspronkelijke positie en zie je er niks meer van. 

Voor de stoffering van een massagetafel worden er gewoonlijk twee materialen gebruikt:

 • PVC Vinyl Leer - dit materiaal wordt in het algemeen als goedkoper beschouwd. Dat gezegd hebbende zijn er ook professionele massagetafels met een PVC stoffering. Dit, omdat deze stoffering wat harder aanvoelt, wat weer erg fijn is bij sportmassages en medische massages.
 • PU Leer -  dit materiaal is gewoonlijk iets duurder en wordt vaak als een luxere stoffering beschouwd. Ook vanuit een milieuoogpunt is dit type stoffering beter, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chloride tijdens de productie. Daarnaast is PU leer vaak makkelijker schoon te houden en voelt het zachter en comfortabeler op de huid aan dan PVC Vinyl leer. Echter zitten er veel verschillen in kwaliteit van PU leer, waar niet echt standaarden voor zijn. 
  • Bij DeMassageWinkel.com maken we onderscheidt tussen 'Standaard' PU leer en 'Premium' PU leer. Standaard PU leer is bij ons de goedkopere variant: de stoffering voelt lekker aan, maar is iets minder duurzaam en comfortabel dan ons 'Premium' PU leer. Bovendien is Premium PU leer bij ons in de webwinkel elastischer en kan het daardoor beter tegen een stootje. Ons Premium PU leer is wel een stuk duurder, dus dat zie je terug in de prijs. Als een fabrikant met goedkopere massagetafels aanbiedt en adverteert met een Premium PU Leer stoffering, is het slim hier je twijfels in te trekken. 

Het juiste matras voor een massagetafel

Een veelvoorkomende misvatting is dat mensen denken dat een dikker matras / vulling automatisch betekent dat een massagetafel van hogere kwaliteit is. Dit is echter niet waar!  Alhoewel de dikte van het matras wel een belangrijke factor is, is het nog veel belangrijker om te kijken naar de kwaliteit van het schuim dat wordt gebruikt. 

Het grote nadeel hiervan is dat er geen standaarden zijn die iets zinnigs vertellen over de kwaliteit van het schuim. Echter is het van belang om te kiezen voor een matras met een vulling die bestaat uit meerdere schuimlagen als je voor een massagetafel van extreem hoge kwaliteit wilt gaan. 

Hierbij hoort de bovenste schuimlaag een lage dichtheid te hebben, waardoor het niet drukt op de contact delen van het lichaam (schouders, heupen) en op de juiste manier het lichaam ondersteunt voor optimaal comfort.

De onderste schuimlaag hoort dan juist een hoge dichtheid te hebben. Deze onderste laag geeft juist veel ondersteuning als je als masseur wat meer druk zet. Dit voorkomt dat de cliënt het hout aan de onderkant van de massagetafel gaat voelen, wat vaak het geval is bij goedkopere massagetafels. 

Als je dus een massagetafel ziet met een vulling van 10cm, waarbij er niks wordt verteld over de schuimlagen / de kwaliteit van het schuim, horen er alarmbelletjes te gaan rinkelen. De kans is namelijk groot dat de kwaliteit van het schuim erg laag is. 

Ook het type behandeling is erg van belang. Zo is het bij zwaardere massages juist beter om een vulling te hebben die voornamelijk bestaat uit schuim met een hoge dichtheid. Dit, omdat je niet wilt dat je enkel het schuim van de vulling aan het verplaatsen bent wanneer je druk uitoefent.In plaats daarvan wil je juist druk uitoefenen op de cliënt, om de kwaliteit van je behandeling te kunnen vergroten. 

Bij lichtere massages kun je beter kiezen voor een vulling met schuim met een lagere dichtheid, omdat dit meer comfort aan je cliënten biedt. Bij deze massages is het bovendien vaak minder van belang om veel druk op de cliënt uit te oefenen. 

Voor een professionele massagetafel, kun je het beste kiezen voor een massagetafel met een vulling van minstens 5cm. Hierdoor vergroot je het comfort van je cliënten en zorg je ervoor dat je massagetafel jarenlang mee zal kunnen gaan. 

6. Reiki panelen voor je massagetafel

Als laatste is er nog één belangrijke factor waar je op moet letten bij de aanschaf van een massagetafel, en dat zijn de panelen aan de onderkant van een massagetafel.

Vaak zit er of in het midden van de tafel een stuk multiplex of aluminium. Dit biedt in principe extra stabiliteit tijdens een massage. Het nadeel hiervan is echter dat je je knieën niet onder de massagetafel kwijt kunt. Als je dan gebruik maakt van een zadelkruk, dien je voorover te hangen tijdens de behandeling, waardoor je last kunt krijgen van je rug.

Vrijwel al onze massagetafels maken in plaats daarvan gebruik van reiki panelen. Deze panelen zitten niet in het midden van de massagetafel, waardoor je je knieën gemakkelijk kwijt kunt onder de massagetafel. als je dan dus gebruik maakt van een zadelkruk, hoef je niet meer voorover te hangen tijdens een behandeling en geen last krijgt van je rug. 

Het gebruik van Reiki panelen is voornamelijk van belang bij gezichtsbehandelingen en voetreflexologie. 

Massagetafel zonder reiki panelen:

Massagetafel met reiki panelen:
massagetafel met reiki panelen

Voorheen hadden de budget massagetafel van RESTPRO geen reiki panelen. Echter is dit sinds kort veranderd, waardoor al onze inklapbare massagetafels zijn voorzien van reiki panelen. 

Drie veelvoorkomende fouten bij het kopen van een massagetafel

Hopelijk heeft dit stappenplan je geholpen met het zoeken naar de juiste massagetafel voor jou persoonlijke situatie. Als laatste willen we graag nog 3 veelvoorkomende fouten bij het kopen van een massagetafel met je delen:

 1. Het kiezen voor een tafel met 3 of 4 zones, terwijl deze niet worden gebruikt.
 2. Niet omkijken naar de afmetingen van de tafel.
 3. Het kopen van een massagetafel van onder de €120 om daarna binnen enkele maanden een nieuwe tafel te moeten kopen omdat de tafel versleten is.

Waarom een massagetafel bij DeMassageWinkel.com kopen?

Bij DeMassageWinkel.com focussen we op kwalitatief goede producten tegen een scherpe prijs. Al onze inklapbare massagetafels komen met minstens 2 jaar garantie om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Sommige modellen in de hogere prijsklasse komen zelfs met tientallen jaren garantie. Verder worden de meeste modellen direct uit voorraad geleverd en kun je ze altijd binnen 30 dagen retourneren. 

Onthoud: Een massagetafel van hoge kwaliteit zal in het begin misschien klinken als een flinke investering, maar op de lange termijn extra geld opleveren doordat je langer gebruik kunt maken van de producten en de verbeterde service aan cliënten die zorgt voor een toename in omzet!

2 opmerkingen

BpwtiMHOAZ

BpwtiMHOAZ

LxIDSCmc

bETFWidXy

bETFWidXy

jXDLZNWVphK

Laat een reactie achter