Tegenwoordig heb je niet veel meer nodig om een massagepraktijk te beginnen. In principe kun je met een inklapbare massagetafel met draagtas al prima op locatie werken. Maar als je het wat professioneler wilt aanpakken door een eigen locatie te openen en vanuit een massagepraktijk te werken, heb je iets meer benodigdheden nodig. In deze handleiding hebben we het over alle materialen en dingen die je nodig hebt (of handig zijn om te hebben). 

1. Massagetafel

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je geen massages kunt geven zonder massagetafel. Echter zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een massagetafel koopt. Hoe lang ben je bijvoorbeeld? Wat is je budget? Wat voor type behandelingen wil je voornamelijk gaan uitvoeren. Dit zijn allemaal dingen die van belang zijn bij het kiezen van een massagetafel. 

Benieuwd welke factoren allemaal van belang zijn in je keuze voor een massagetafel? Bekijk dan ons stappenplan om de perfecte massagetafel te kopen

2. Massagetafel accessoires

Als je het als masseur een beetje professioneel wilt aanpakken, zul je er niet aan ontkomen om ook extra accessoires voor je massagetafel te kopen. Met behulp van de juiste accessoires vergroot je het comfort van je cliënt namelijk enorm. Daarnaast is het gebruik van de juiste disposables ook van belang voor de hygiëne tijdens je behandelingen. 

Knierollen voor massages

jbuerik

Een knierol of rolkussen helpt om de positie van de cliënt te verbeteren. Op die manier ligt de cliënt comfortabeler op de massagetafel, terwijl jij beter bij bepaalde spiergroepen kunt komen om te masseren. Kortom: een win-win situatie dus. Lees hier alles wat je over het gebruik van een knierol moet weten.  

Body cushions voor massages

Als je vaak zwaardere cliënten of zwangere vrouwen behandeld ben je er vast wel bekend mee: het is vaak lastiger voor de cliënt om een comfortabele positie aan te nemen. Met de body cushion behandelkussens leg je de cliënt in een goede comfortabele positie, en zorg je ervoor dat jij als masseur de cliënt beter kunt masseren. 

De kussens wegen niet zwaar en zijn gemakkelijk mee te nemen met een draagtas (die bij de body cushions uit ons assortiment standaard wordt meegeleverd). Bekijk hier al onze body cushions. 

Wel of geen hoofdsteun voor bij de massagetafel?

 

Vrijwel iedereen vind het fijner om op een massagetafel met losse hoofdsteun te liggen, in plaats van een uitsparing. De prijs van een hoofdsteun is in de laatste 10 jaar flink gedaald: voorheen betaalde je minstens €100 voor een kwalitatieve hoofdsteun, terwijl deze tegenwoordig voor €35 worden aangeboden. 

Alhoewel vrijwel alle massagetafels een uitsparing hebben, worden niet alle massagetafels standaard met een losse hoofdsteun geleverd. Aan de ene kant is dat jammer, want een hoofdsteun heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van een uitsparing.

Veel hoofdsteunen worden standaard geleverd met een armplankje, en dit heeft nog meer voordelen. Hieronder alle voordelen van een losse hoofdsteun met armplankje op een rijtje:

 • Het verlengd je massagetafel - met een hoofdsteun is je massagetafel een stuk langer: je verlengd hem namelijk met zo'n 20 tot 30cm. 
 • Het is minder claustrofobisch - Sommige cliënten vinden een uitsparing een beetje claustrofobisch, omdat het hoofd volledig wordt omringt met de massagetafel. Bij een hoofdsteun is hier veel minder sprake van. 
 • Je kunt bepaalde spiergroepen beter behandelen - Door het gebruik van een hoofdsteun met armplankje veranderd de positie van je cliënt. Hierdoor kun je beter bij de rotator cuff  spieren (deze zijn dan naar voren gedraaid), de nek en de schouderbladen om te masseren. Hierdoor hoef je als masseur minder voorover te hangen tijdens het behandelen, waardoor je je eigen rug ook nog bespaard. 
 • Massagetafel lijkt breder - Met het gebruik van een hoofdsteun met armplankje kan de cliënt zijn of haar armen voor zich uit leggen. Hierdoor hoeft de cliënt deze niet meer naast zijn of haar lichaam te leggen, waardoor de massagetafel breder lijkt. 

Karretje voor massagetafel

Als een stevige en stabiele massagetafel wilt hebben gaat dit helaas vaak gepaard met extra gewicht. Als je veel op locatie werkt, kan het sjouwen van een massagetafel ten koste gaan van je rug. Het gebruik van een massagetafel karretje kan hier zeker in helpen. 

Hoeslaken voor een massagetafel

hoeslaken massagetafel

Als je wilt groeien met je massagepraktijk is een goede hygiëne van groot belang. Dit kan je doen door de massagetafel regelmatig te desinfecteren en schoon te maken. Maar het gebruik van een hoeslaken voor een massagetafel is hierin nog veel belangrijker. Niet alleen creëert het een schoon gevoel voor je cliënten en voor jezelf, het helpt je ook nog eens een keer om de levensduur van je massagetafel te verlengen! Bekijk hier al onze hoeslakens.

Face covers en andere disposables

Naast het gebruik van een hoeslaken, kan ook het gebruik van de juiste disposables helpen om je praktijkhygiëne te verbeteren. Het gebruik van bijvoorbeeld een face cover voor de uitsparing van een massagetafel is hierin bijvoorbeeld heel belangrijk. Het grote voordeel van disposables is dat je deze niet hoeft te wassen, maar na gebruik gewoon kunt weggooien. Zo bespaar je als masseur veel van je kostbare tijd! Bekijk hier al onze massagetafel disposables. 

3. Olie, lotion en crème voor massages

Het gebruik van olie, lotion en crème tijdens massages zorgt niet alleen dat er minder wrijving ontstaat. In plaats daarvan hebben vele soorten extra voordelen die ook prettige aroma's verspreiden. Het kan nooit kwaad om veel soorten oliën, lotions en crèmes te hebben waar de cliënt zelf uit kan kiezen. Probeer ook eens te kijken naar geuren die een bewezen kalmerend effect hebben, zoals kaneel, lavendel, jasmijn, kamille en Ylang Ylang. 

Bij het kopen van massageolie zijn er een paar dingen waar je extra op moet letten:

 • De olie moet goed in de huid trekken - hetgeen wat je hiermee wilt voorkomen is dat de cliënt nog steeds een vet laagje op de huid heeft wanneer hij zijn kleren weer aantrekt. Aan de andere kant wil je ook geen olie hebben die te snel in de huid trekt. Je moet hierin het juiste evenwicht zoeken waarbij je als masseur nog steeds een kleine wrijving kunt voelen.
 • Kies voor natuurlijke ingrediënten - Probeer massageolie met paraffine en vaseline te vermijden. Dit zijn voorbeelden van oliën die niet goed door de huid worden opgenomen. Let daarnaast ook op of er geen synthetische kleurstoffen, conserveermiddelen of andere chemische stoffen zijn gebruikt. Deze ingrediënten vergroten de kans op een allergische reactie. 
 • De olie moet een aangename geur hebben - Dit is lastig, omdat dit veel te maken heeft met persoonlijke voorkeur. Zorg daarom dat je verschillende keuzes hebt, zodat de cliënt altijd zelf kan kiezen wat hij of zij prettig vindt. De meeste mensen hebben wel de voorkeur voor een niet al te overheersende geur.  

4. Hotstone sets, cupping, kruidenstempels  

Als je bepaalde soorten behandelingen wilt gaan uitvoeren zul je extra materialen moeten aanschaffen. Zo heb je voor een hotstone massage natuurlijk wel massagestenen nodig. 

Hotstone set voor hotstone massages

hotstone set

Bij het geven van een hotstone massage zijn twee dingen van essentieel belang: een hotstone heater om de massagestenen in op te warmen en de massagestenen zelf. Als je een hotstone set wilt aanschaffen is het van belang dat je eerst gaat kijken hoeveel en welke massagestenen / chakra stenen je nodig gaat hebben.

Wanneer je dit eenmaal weet, kun je gaan kijken naar de juiste hotstone heater. Idealiter kun je al je massagestenen in één keer opwarmen met de hotstone heater. Als je dus een set massagestenen neemt die uit 60 stuks bestaat, zul je niet kunnen volstaan met een hotstone heater van 6 liter. Aan de andere kant heb je voor een set massagestenen die bestaat uit 22 stuks echt geen hotstone heater van 18 liter nodig, in dit geval kun je prima volstaan met een heater van 6 liter. Bekijk hier al onze hotstone sets. 

Cups voor Cupping Massage

cupping massage

Een cupping massage is een behandeling waarbij je gebruik maakt van cups. Deze cups, die gemaakt zijn van glas of siliconen, dien je natuurlijk wel aan te schaffen als je een cupping massage wilt geven. In principe zijn er 7 factoren waar je rekening mee moet houden bij het kopen van cupping cups:

 • Het aantal cups - Voor welke lichaamsdelen wil je cupping massages gaan uitvoeren? Als je een cupping massage voor de rug wilt doen zul je meer cups nodig hebben dan wanneer je enkel een deel van de benen wilt masseren. 
 • De grootte van de cups - Probeer altijd te kiezen voor een set met cups van verschillende groottes. Op die manier heb je meer flexibiliteit, waardoor je meerdere delen van het lichaam kunt behandelen. 
 • Wel of geen gezichtsbehandeling - Wil je oook cupping massages voor het gezicht geven? In dit geval zijn er speciale cupping sets die gemaakt zijn voor het behandelen van het gezicht.
 • Draagtas - Als je regelmatig op locatie werkt is het natuurlijk van belang dat je de cups ook mee kunt nemen. Als dit het geval is, kies dan zeker voor een set die wordt geleverd met draagtas. Siliconen cups zijn in dit geval ook de beste optie, omdat deze niet zo snel kapot gaan
 • Prijs - Een goede cupping set hoeft niet duur te zijn. Zo heb je al een goede set voor €20 tot €60. 

Kruidenstempels voor kruidenstempelmassages

kruidenstempelsAlhoewel je ook je eigen kruidenstempels kunt maken, is het soms handiger om ze gewoon te kunnen kopen. In het algemeen zijn Thaise kruidenstempels de standaard. Deze bestaan namelijk vaak uit kruiden die goed zijn voor het gezicht, de spieren en andere delen van het lichaam.

Als je op zoek gaat naar kruidenstempels kijk dan of deze een van de volgende ingrediënten bevatten: plai (cassumunar gember, citroengras, kaffir limoen, kalmoes, kurkuma en tamarinde bladeren. Als een van deze ingrediënten er niet in zit, betekent dat niet dat ze niet goed zijn. Maar voor een goede kruidenstempel wil je er minstens wel een paar van deze ingrediënten in hebben (met name plai).

5. Massage Handdoeken en compresdoeken

massage handdoeken

Het gebruik van handdoeken tijdens een massage is onmisbaar. Ze helpen je met het verwijderen van overgebleven massage olie of lotions van de cliënt nadat de massage voorbij is. De handdoeken kunnen ook gebruik worden door de cliënt om deze om het lichaam heen te dragen na een massage. 

Massage handdoeken

Bij het kopen van massage handdoeken moet je rekening houden met de grootte van de handdoeken. Kies voor een grootte van minstens 50 x 100cm voor het comfort van je cliënten. Kies voor een handdoek die is gemaakt van 100% katoen voor optimaal comfort. Ook is het van belang dat de handdoeken goed tegen olie kunnen. 

Kompresdoek

Een kompresdoek is onmisbaar voor iedere massagepraktijk of schoonheidssalon. Deze handdoeken zijn vaak niet groter dan 30 x 50cm en zijn daarmee ideaal om met warme kompressen een gezichts- of schoudermassage af te sluiten. Echter kan je kompresdoeken ook vaak gebruiken voor het drogen van handen of om tijdens een massage het hoofd van de cliënt op te laten rusten. 

Handdoekwarmer

Een handdoekwarmer is een luxe aanwinst voor iedere beautysalon of spa. Je verwarmt binnen mum van tijd handdoeken en kompresdoeken op tot een aangename temperatuur op een professionele manier. Een handdoekwarmer is geen must, maar wel een goede manier om je cliënten extra te verwennen voor of na een massage met een warme handdoek. 

6. Werkwagen

Misschien hoeven we het niet eens specifiek te benoemen, maar als je al de bovenstaande massagespullen gaat aanschaffen dien je ook een plek te hebben waar je deze gemakkelijk kunt bewaren. De spullen moeten netjes liggen, zodat het goed oogt voor je cliënten en tegelijkertijd binnen handbereik zijn. Een werkwagen is hierin een goede oplossing. Bekijk hier al onze werkwagens.

7. Massagekruk

Als je veel gezichtsbehandelingen of voetreflexologie doet is een goede zadelkruk essentieel. Niet alleen kan je op die manier de cliënt beter behandelen, ook voorkom je er rugklachten voor jezelf mee. Om de juiste zadelkruk te kopen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. 

 • Hoogte - Als je een zadelkruk koopt is het natuurlijk wel van belang dat je deze op de juiste hoogte kunt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een hogere behandelbank / behandelstoel? Kies dan ook voor een hogere zadelkruk om tegenslagen te voorkomen. Houdt ook rekening met je eigen lengte. Onze zadelkrukken zijn veelal te verstellen tussen de 40 en 60cm (wat goed aansluit op de werkhoogte bij onze massagetafel). Echter kan het zijn dat je een hogere zadelkruk nodig hebt die te verstellen is tot 60 en 80cm. 
 • Wel of geen kantelmechanisme - Een kantelmechanisme zorgt ervoor dat de zitting kantelbaar is, waardoor je gemakkelijker een goede houding op de kruk kunt vinden. Ook stimuleer je beweging met een kantelmechanisme. 
 • Wel of niet opvouwbaar - Werk je vaak op locatie? Dan is een opvouwbare massagekruk wellicht makkelijker. Het grote nadeel hiervan is dat deze vaak niet met wieltjes komen, waardoor je er niet mee kan bewegen. 
 • Voetkruis - de doorsnede van het voetkruis van een massagekruk is een belangrijke keus. Als je een groot voetkruis hebt, bots de kruk makkelijker tegen de massagetafel op wat irritatie kan opwekken. Maar het nadeel van een kleiner voetkruis is echter dat deze minder stabiel is. Als je dan bijvoorbeeld op een tapijt werkt, kunnen de wielen in het tapijt ingraveren waardoor de kruk kan kantelen. 
 • Wel of geen rugleuning - Een rugleuning voor je massagekruk heeft veel te maken met persoonlijke voorkeur. Deze kunnen geïntegreerd zijn met de zitting, of hier los van zitten. In het laatste geval is de leuning vaak in hoogte verstelbaar en kantelbaar. Een smalle rugleuning geeft je meer vrijheid, maar steunt alleen in het midden van de onderrug. Een brede rugleuning geeft je wat minder beweegruimte, maar ondersteunt wel de gehele breedte van de onderrug

Bekijk hier al onze massagekrukken.

8. Anatomie modellen en posters

Anatomie Modellen

Als laatste kun je nog kijken voor anatomie modellen en posters. Met behulp van deze spullen kun je meer autoriteit op je vakgebied uitstralen en kun je dingen makkelijker aan cliënten uitleggen. Zo kan het hebben van een anatomie voet model veel voordelen hebben als je veel voetmassages geeft, of kan een model van de wervelkolom voordelen hebben bij fysiotherapie.

Hopelijk heeft deze lijst met benodigheden je een beter inzicht gegeven in de dingen die je nodig hebt om jouw massagepraktijk te starten. Alhoewel een deel van deze lijst optioneel is, dien je jezelf af te vragen welke dingen wel belangrijk zijn voor jou en je cliënten. 

Laat een reactie achter