Alles wat je moet weten over massageolie (update 2022)

Massageolie is onmisbaar bij veel soorten massages. Veel fabrikanten en retailers weten dit ook en daarom is het aanbod in massageolie en andere alternatieven enorm. Waar begin je bij het uitzoeken van een fijne massageolie? Het is belangrijk dat je een passende massageolie kiest bij jouw massages. Het gebruik van een juiste massageolie kan de algemene cliëntervaring positief beïnvloeden. 

Wat maakt een massageolie nou goed? Welke ingrediënten kun je beter vermijden in massageolie? Welke soorten massageolie zijn er? Wat zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld massagelotion, massagewax en massageolie? In dit artikel geven we je uitgebreid uitleg over alles wat je moet weten over massageolie. 

1. Waar is massageolie goed voor? 

massageolie

Voordat we je meer gaan vertellen over de ingrediënten in massageolie en de soorten die er zijn, is het goed om te weten waarom massageolie eigenlijk gebruikt wordt bij het geven van massages. Een massageolie wordt gebruikt zodat er geen stroefheid op de huid ontstaat. Hierdoor schakel je als het ware de huid uit en masseer je de spieren zonder de huid te irriteren. Daarnaast kan een massageolie een bepaalde geur hebben. Elke geur heeft zijn eigen werking. Zo is algemeen bekend dat lavendel een ontspannende werking heeft. Door het gebruik van de juiste geur, passend bij de massage, wordt de algemene ervaring van een (ontspannings)massage vele malen vergroot. 

Bovendien helpen oliën de huid regenereren en hydrateren en wordt er een beschermend laagje aangebracht.

2. Ingrediënten massageolie

De ingrediënten bepalen voor een groot deel de kwaliteit van een massageolie. Een goede massageolie wordt niet te snel in de huid opgenomen, maar ook niet te langzaam. De olie mag niet kleven en heeft geen overheersende geur. Als de geur van een massageolie te sterk is, kan dat erg vervelend worden voor jou als masseur. Zo kun je bijvoorbeeld na een hele dag masseren het idee krijgen dat je thuis nog steeds in een 'zeeplucht' hangt.

Uiteraard is de juiste viscositeit/stroperigheid van de olie ook erg belangrijk. Dit is ook weer afhankelijk van de juiste mix van ingrediënten. Er moet namelijk een goed evenwicht zijn tussen glijden en wegglijden. 

massageolie ingrediënten

Goede ingrediënten voor massageolie

Druivenpitolie - In vele opzichten is druivenpitolie uitermate geschikt voor een massageolie. Het heeft weinig tot geen geur en het heeft een gladde textuur zonder dat deze echt vet aanvoelt. 

Amandelolie - Er zijn twee soorten amandelolie: zoete amandelolie en bittere amandelolie. Bittere amandelolie kan amygdaline bevatten waaruit blauwzuur kan worden vrijgemaakt in het lichaam. Hierdoor kan bittere amandelolie beter niet worden gebruikt in massageolie. Zoete amandelolie is daarentegen wel erg geschikt voor massageolie. Deze olie wordt goed door de huid opgenomen en laat geen laag achter. Ook is zoete amandelolie erg verzorgend voor de huid. De olie is voor vrijwel alle huidtypes geschikt. 

Jojobaolie - Jojobaolie is eigenlijk helemaal geen olie, maar een vloeibare was die wordt gewonnen uit de zaden van de jojobaplant. Men beweert dat jojoba helpt tegen acne. De vloeibare was verzorgt de huid goed en is dus erg geschikt voor de droge en/of gevoelige huid. 

Kokosolie - Alhoewel je kokosolie misschien kent als een witte vaste olie, is kokosolie erg licht, niet-vettig en vloeibaar wanneer je deze verwarmt. Bevat jouw massageolie natuurlijke kokosolie? Zorg er dan voor dat je deze verwarmt tot boven de 22°C. 

Sesamolie - Sesamolie is een wat dikkere olie die de huid wat vettig kan doen aanvoelen. Echter heeft deze olie wel een hoog gehalte aan antioxidanten. Daarom wordt deze olie vaak gemixt met een lichtere olie, zoals bijvoorbeeld zoete amandelolie. 

Olijfolie - Olijfolie heeft veel voordelen als massageolie. Het bevat vitamine E en K en vetzuren zoals omega-3 en omega-6. Pure olijfolie is een wat vette olie. Daarom wordt bij een massageolie olijfolie vaak gemengd met andere oliën.

Koolzaadolie - Koolzaadolie is een olie met een sterk verzorgende werking voor de huid. Deze olie bevat van nature vitamine E wat helpt bij huidverjonging. Ook helpt koolzaadolie bij het hydrateren van de huid.

Castorolie - Castorolie staat bekend om de verzachtende eigenschappen voor de huid. Ook heeft deze olie vochtinbrengende eigenschappen. Castorolie wordt dan ook regelmatig gebruikt in massageolie.

Ingrediënten in massageolie om te vermijden

Zonnebloemolie - Zonnebloemolie wordt vaak gebruikt als goedkope basis voor massageolie. Alhoewel deze olie erg geschikt is voor een vette huid, vermijden we het gebruik van zonnebloemolie in massageolie het liefst bij DeMassageWinkel. Met name omdat zonnebloemolie na verloop van tijd een vervelende 'frituurgeur' kan afgeven op handdoeken en hoeslakens. 

Vaseline & paraffineolie - Het gebruik van vaseline of paraffineolie in massageolie kan de huid van de cliënt beschadigen. Vaseline en paraffineolie dekken de huid af en kunnen in sommige gevallen de huidtalg oplossen, waardoor er ongewenste neveneffecten kunnen optreden. Zo kunnen de stoffen een paraffineverslaving opwekken, een huidaandoening die kan ontstaan door het gebruik van minerale oliën op de huid. 

Meer weten over de basisoliën en ingrediënten die vaak in massageoliën worden gebruikt? Bekijk dan ons ingrediëntenboek!

essentiële oliën

Etherische oliën of parfumolie?

Om de massageolie een aangename geur te geven, kan er een etherische olie of parfumolie worden toegevoegd. In het algemeen mag een etherische olie nooit onverdund op de huid worden aangebracht (met uitzondering van lavendel en tea tree). 

Het verschil tussen een etherische olie en een parfumolie zit hem in het feit dat etherische olie direct van een plant gewonnen wordt (en dus natuurlijk is) en een parfumolie in een fabriek gemaakt wordt. Etherische olie komt voort uit stoomdistillatie of koude persing. Een parfumolie is synthetisch samengesteld om de geur na te bootsen. De geur van een etherische olie is dan ook vele malen sterker dan van een parfumolie. Door de andere manier van produceren, is er een groot prijsverschil tussen de etherische olie en de parfumolie.

Massageolie en allergische reacties

Wij van DeMassageWinkel.com hebben een voorkeur voor natuurlijke, plantaardige olie als basisolie van een massageolie. Houdt er wel rekening mee dat cliënten in sommige gevallen last kunnen krijgen van huidproblemen door een allergische reactie. Zo kunnen mensen met een notenallergie allergisch reageren op bijvoorbeeld zoete amandelolie of jojobaolie. Ook kan het gebruik van parfum een allergische reactie veroorzaken. Een allergische reactie herken je aan roodheid van de huid, jeuk en bultjes. 

3. Soorten massageolie

Zoals je waarschijnlijk ziet aan de lijst met verschillende ingrediënten die in massageolie kunnen zitten, zijn er dus veel verschillende soorten massageolie. De ene olie heeft een ander effect dan de andere olie. Het is belangrijk om een bijpassende olie en de geur ervan te kiezen om zo het effect van je massage te versterken.

Neutrale massageolie

Een neutrale massageolie is een massageolie zonder geur. Geef je een verzorgende massage waarbij de focus meer ligt op het verzorgen van het lichaam dan op ontspannen? Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je als masseur liever niet met een massageolie met geur werkt. Ook kun je bij een neutrale massageolie druppels van je eigen essentiële olie toevoegen. 

Massageolie kokosnootMassageolie met kokos

Zoals eerder benoemd, kan kokosolie ook worden gebruikt als basisolie voor massageolie. Wanneer je kokosolie op de huid gebruikt, zul je merken dat je er direct een soepelere en zachtere huid van krijgt. Zodra de olie is ingetrokken is je huid niet meer vet, maar is deze wel meer gehydrateerd. Kokosolie trekt langzaam genoeg in om er goed mee te masseren, maar zonder dat je last hebt van een 'vettige' huid na het masseren. 

De geur van kokos is iets waar je van moet houden en heeft voor veel mensen een ontspannende werking. Massageolie met kokos wordt vaak gebruikt bij lomi lomi massages en bij Balinese massages

Massageolie met lavendel

Het is algemeen bekend dat de geur van lavendel een kalmerende en ontspannende werking heeft. Dit zorgt er dan ook voor dat een massageolie met lavendelgeur vaak de voorkeur heeft bij ontspanningsmassages. Niet voor niets dat deze massageoliesoort helpt met het vinden van innerlijke rust! 

ylang ylang bloemMassageolie met Ylang Ylang

Ylang-Ylang betekent letterlijk 'bloem der bloemen' en de geur ervan wordt in veel parfums gebruikt. Men beweert dat de geur helpt bij depressiviteit en een helpende hand is bij het loslaten van spanning en stress. Als we het anders verwoorden, massageolie met Ylang Ylang extract is erg geschikt is voor therapeutische massages waarbij de cliënt veel stress ervaart en even helemaal tot rust wil komen. 

Massageolie met andere geuren

Uiteraard zijn er nog veel meer geuren voor massageoliën! We hebben er nu een paar benoemd, maar wij raden je aan om als masseur te experimenteren met verschillende geuren en merken massageolie. Op die manier vind je de massageolie die echt bij jou past en bij hetgeen jij met je massages wilt bereiken. Let niet enkel op wat je cliënt fijn vindt, maar ook op wat jij zelf fijn vindt werken.

Bij DeMassageWinkel denken we hierin graag met je mee, en daarom hebben we een klein 'proefpakket' massageoliën met onze eigen Verana massageolie in ons assortiment toegevoegd. Zo kun je met een kleine hoeveelheid massageolie kijken of deze massageolie voor jou geschikt is. 

4. Alternatieven voor massageolie

Naast massageolie zijn er nog veel meer alternatieven om te masseren! Zo kun je bijvoorbeeld ook masseren met een massagebalsem, lotion of wax. Ieder alternatief heeft zijn eigen textuur en zijn eigen voor- en nadelen ten opzichte van massageolie. 

Massageolie

Voordat we kunnen kijken naar de voor- en nadelen van alternatieven van massageolie, is het handig dat we eerst bekend zijn met de voor- en nadelen van massageolie zelf. De 'glijbaarheid' van massageolie is hoog. 

 • Massageolie voedt de huid en wordt gemakkelijk opgenomen door de huid.
 • Het is makkelijk om massageolie hygiënisch te gebruiken door het gebruik van pompflessen en holsters.
 • Het is makkelijk om olie op te warmen voor een nog betere ervaring voor je cliënten.
 • Sommige mensen houden niet van het plakkerige en vettige gevoel dat massageolie kan geven.
 • Massageolie kan vlekken veroorzaken op textiel en kleding.

massage lotionMassagelotion en crèmes

Massagelotions hebben vaak de voorkeur wanneer je werkt met cliënten met wat meer lichaamshaar. De consistentie van de lotion zorgt ervoor dat deze prettig werkt, ook op lichaamsdelen met wat meer haar. Massagecrèmes zijn in het algemeen net wat dikker en lotions zijn iets meer vloeibaar. De 'glijbaarheid' van beide ligt tussen massageolie en massagebalsem in. 

 • Lotions en crèmes zijn erg geschikt voor deep tissue massages. 
 • Lotions en crèmes plakken niet en zijn gemakkelijk van de huid te verwijderen. 
 • Lotions en crèmes bieden meer stabiliteit dan olie tijdens een massage, zodat je als masseur minder makkelijk wegglijdt tijdens het masseren.
 • Lotions en crèmes (met name degene op basis van water) kunnen de huid uitdrogen.
 • Het is lastiger om hygiënisch te werk te gaan, omdat massagebalsems en massagelotions meestal in tubes of potten zit. Het is aan te raden dan gebruik te maken van een lepel of spatel. 
 • Lotion en crèmes zijn lastiger om op te warmen, waardoor ze koud kunnen aanvoelen op de huid. 

Massagebalsem en wax

Massagewax en balsem zijn een stuk dikker dan massageolie en crèmes. Massagewax kan gebruikt worden voor een gehele lichaamsmassage, terwijl balsems veelal gebruikt worden voor specifieke delen van het lichaam. Massagebalsem is gewoonlijk net iets dikker dan een massagewax en bevatten vaak een hogere dosis etherische oliën.

 • Massagebalsem en massagewax geeft veel controle aan jou als masseur tijdens een behandeling. Je hebt meer grip en glijdt minder snel weg tijdens het masseren.
 • Massagebalsem en massagewax zijn een stuk dikker dan massageolie, waardoor ze minder geschikt zijn voor cliënten met wat meer haar.
 • Het is lastiger om hygiënisch te werk te gaan, omdat massagebalsem en massagewax meestal in tubes of potten zit. Het is aan te raden dan gebruik te maken van een lepel of spatel.

Massageolie van DeMassageWinkel

Bij DeMassageWinkel.com vinden we het belangrijk om transparant te zijn over de ingrediënten die in onze cosmetica zitten. Het is tenslotte wel iets wat je op de huid smeert, dan wil je zeker weten dat het ook echt goed is voor de huid. Daarom hebben we bij de productomschrijving van al onze oliën een ingrediëntenlijst toegevoegd, zodat je precies weet wat erin zit. 

Ook hebben we een ingrediëntenboek samengesteld waar precies in staat wat de voordelen van bepaalde ingrediënten zijn en welke ingrediënten allergische reacties kunnen veroorzaken.

 

5. Veelgestelde vragen over massageolie

Heeft massageolie een houdbaarheidsdatum?

Ja, massageolie heeft een houdbaarheidsdatum, vaak staat dit op het etiket van de massageolie. Bij oliën staat daar gemiddeld 12 maanden voor, maar in veel gevallen kan dit ook langer zijn. Massageolie in een glazen fles is vaak langer houdbaar, maar heeft ook een hogere prijs. Massageolie in kunststof flessen kan na verloop van tijd wat minder lekker gaan ruiken, doordat de olie begint te reageren met het kunststof. 

Is massageolie slecht voor de huid? 

Afhankelijk van de ingrediënten in de massageolie kan de olie goed of slecht voor de huid zijn. Als er gebruik wordt gemaakt van paraffine of vaseline kan de huid worden afgedekt en in sommige gevallen huidtalg oplossen. Dit is uiteraard niet goed voor de huid. Echter zijn er ook natuurlijke oliën, zoals jojobaolie die juist voedzaam zijn voor de huid en kunnen helpen tegen acne. 

Hoe kies ik de juiste massageolie? 

Dat hangt helemaal af van wat je zelf prettig vindt en wat je wilt bereiken met je behandeling. In het algemeen is het in ieder geval goed om je olie te selecteren op de ingrediënten in de massageolie, zodat je zeker weet dat er geen schadelijke stoffen in zitten. 

Ook is de geur erg belangrijk. Zo heeft bijvoorbeeld een massageolie met lavendelgeur een ontspannende werking. Het is belangrijk dat de geur niet te sterk is, want dat kan vervelend zijn voor jou als masseur maar ook voor je cliënt. Er zijn veel verschillende soorten massageolie. Bij DeMassageWinkel raden we je aan om meerdere soorten te proberen en te kijken welke geur jij zelf het prettigste vindt. Als masseur ben jij tenslotte degene die hier de hele dag mee moet werken.  

hot stone massageolie

Welke massageolie kan je het gebruiken voor hotstonemassages? 

Als je op zoek bent naar een massageolie voor hotstonemassage is het belangrijk dat je deze olie tot circa 60 graden kunt verwarmen zonder dat deze gaat schiften. Ook is het prettig als de massageolie een fijne geur heeft die een ontspannende werking heeft. 

Hoe krijg ik vlekken van massageolie uit kleding, hoeslakens of handdoeken?

In het algemeen gaan olievlekken van massageolie er vanzelf uit als je de kleding/textiel op normale temperaturen wast. Heb je een vlek die er niet uit gaat? Dan kun je deze voorbehandelen met ossegalzeep. 

Tip: Was je kleding niet samen met massagetextiel zoals handdoeken. Na verloop van tijd is een lichte oliegeur in het textiel namelijk onvermijdelijk. Dat is in principe geen probleem, maar het is prettig als je kleding hier niet naar ruikt. 

Welke massageolie is geschikt voor zwangerschapsmassages?

Bij een zwangerschapsmassage is het belangrijk dat de massageolie uit ontspannende bestandsdelen bestaat, zoals lavendel of kamille. Probeer de volgende essentiële oliën te vermijden bij het kiezen van een massageolie voor zwangerschapsmassages: basilicum, hysop, jeneverbes, marjolein, mirre, rozemarijn, salie en muskaatsalie. 

RELATED PRODUCTS
Verana Massageolie Aloë Vera 250ml
Verana Massageolie Aloë Vera 250ml
10,99
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Verana Massageolie Bergamot 1l
Verana Massageolie Bergamot 1l
21,99
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Verana Massageolie Kokos 5l
Verana Massageolie Kokos 5l
87,99
Leverbaar vanuit leverancier in 1 tot 2 weken.
Leverbaar vanuit leverancier in 1 tot 2 weken.
Leverbaar vanuit leverancier in 1 tot 2 weken.
Leverbaar vanuit leverancier in 1 tot 2 weken.
Leverbaar vanuit leverancier in 1 tot 2 weken.

Zojuist bekeken