Zijn jouw hotstone stenen schoon en vrij van bacteriën? In het nieuwe normaal is er extra aandacht voor een goede hygiëne, zo ook in de massagepraktijk. We willen dat onze klanten zich veilig, verzorgd en schoon voelen, ook tijdens een hotstone massage. 

Hoe vaak moet ik hotstone stenen reinigen?

Hotstones moeten zonder uitzondering na elke cliënt worden schoongemaakt. Of het nu gaat om massagetherapie, gezichtsbehandelingen, pedicures, manicures of reflexologie, je moet de stenen na elk gebruik reinigen. 

Er zijn therapeuten die er de voorkeur aan geven om de stenen ook eens per dag of per week diep te reinigen (dit ligt ook aan hoe vaak de stenen worden gebruikt). 

Hoe reinig ik mijn hotstone stenen?

Als professional moet je de stenen na elk gebruik in warm water met een antibacterieel middel schoonmaken, zoals barbicide. De stenen moeten vervolgens worden afgespoeld met heet water, worden gedroogd op een handdoek en daarna worden besproeid met een desinfectiemiddel met alcohol. 

Het water in de hotstone heater moet na elk gebruik worden vervangen en het waterreservoir moet worden gewassen met een antibacteriële zeep en water. Daarnaast moet de binnenbak worden gespoeld en besproeid met desinfectiemiddel. Als je gebruik maakt van een extra mat of handdoek om het contrast tussen de stenen en binnenbak te vergroten, moet je deze na iedere behandeling vervangen door een schone. 

Als je marmeren stenen (cold stones) wilt reinigen, was je ze met warm wat en een antibacterieel schoonmaakmiddel, spoel ze af, laat ze even drogen en besproei ze met een alcohol desinfectie middel.

Welke massageolie is geschikt voor hotstone massages?

Als je tijdens een hotstone massage gebruik maakt van de juiste massageolie, zul je zien dat de stenen en de hotstone heater veel makkelijker zijn schoon te maken. Als vuistregel hiervoor geldt dat je geen gebruik moet maken voor crèmes, lotions, gel of zware basisoliën zoals Jojoba. Als je gebruikt maakt van deze producten, zul je zien dat ze makkelijker blijven plakken aan de stenen waardoor ze moelijker zijn om te reinigen. Het beste kun je als masseur dus gebruik maken van een natuurlijke en lichte massageolie, zoals de Verana massageolie. 

Er zijn professionals die denken dat als ze de stenen niet terug in het water leggen, ze het water ook niet elke keer hoeven te verversen. Dit is geen goed idee. Elke keer als jij jouw hand in het water steekt, vervuil je het water keer op keer. Bovendien is het warme water een perfecte plek voor de vorming van bacteriën, zeker als het water stil staat. Ververs daarom het water in de heater na elke behandeling worden.

Snel en efficiënt reinigen van hotstone stenen

Het reinigen van de hotstone stenen en hotstone heater kost veel tijd. In de praktijk zien we horen we dan vaak ook: "Ik heb niet genoeg tijd tussen cliënten om de stenen schoon te maken / desinfecteren en het water in de heater te verversen". In dat geval moet je toch nog eens goed naar de prijs van je behandeling kijken, want elke klant verdient het om schone stenen op zijn lichaam te hebben die in schoon water en hygiënisch worden verwarmd. Daarnaast wil je het niet op je geweten hebben dat een van je cliënten een infectie oploopt, omdat jij niet hygiënisch te werk bent gegaan tijdens een hotstone massage. 

Er zijn een aantal mogelijkheden om tijd te besparen tussen behandelingen, zoals een tweede set hotstone stenen en/ of heater aan te schaffen. Hoewel deze methode voor een kleinere praktijk misschien wat te duur is, is deze methode wel praktisch en efficiënt. Daarnaast kun je gebruik maken van een snel werkend alcohol desinfectie middel en meer tijd plannen tussen behandelingen.

Een ander veel voorkomend probleem is dat professionals het te lang vinden duren om de stenen opnieuw op te warmen. Een goede oplossing is om de stenen te wassen met heet water en het waterreservoir ook te vullen met heet water. Hierdoor zullen de stenen weer snel opwarmen omdat de kern van de basaltsteen nog heet is. 

Wij raden het gebruik van een oxidatiemiddel af. Het gebruik van dit middel in het waterreservoir kan bijtend zijn voor de huid, en het verwijdert niet de huiddeeltjes van eerdere klanten.

Het grondig reinigen van de hotstone stenen en verwarmer kost tijd, maar er zijn meerdere oplossingen om dit efficiënter te doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een alcohol desinfectie middel, te reinigen met warm water en / of eventueel een extra set aan te schaffen.

Hotstone

Laat een reactie achter