Alles wat je moet weten over kniestoelen (2024)

De laatste paar maanden is er veel veranderd in de wereld. Door de coronacrisis werken steeds meer mensen vanuit huis en lijkt dit voor veel bedrijven een blijvertje te zijn. Echter is het voor veel mensen lastig om een correcte werkhouding aan te nemen wanneer ze thuis werken, terwijl de juiste zithouding je productiviteit enorm kan verhogen en je veel bezoeken aan de fysiotherapeut kan voorkomen! 

Een correcte werkomgeving begint met een fijne comfortabele stoel. Maar er zijn de laatste paar jaar veel trends gaande voor wat nu het prettigst is om op te zitten tijdens het werk. Zo heeft het zitten op een bureaustoel lang niet altijd meer de voorkeur, maar wat dacht je van een zadelkruk, een fitnessbal, een stahulpkruk of een kniestoel?

Bij DeMassageWinkel zien we dat met name de kniestoel veel belangstelling heeft gekregen bij thuiswerkers. Niet gek ook, want er zitten veel voordelen vast aan het zitten op een kniestoel. Maar is een kniestoel ook voor iedereen geschikt? Dat is zeker niet het geval. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de kniestoel voordat je er eentje aanschaft! 

Wat is een kniestoel?

wat is een kniestoelKniestoelen waren een aantal jaar geleden een bekend fenomeen op kantoor. Ze leken hét antwoord te zijn op de vele rugklachten die kantoorpersoneel over de hele wereld ervaarden.  

Het idee achter dit wat vreemde ontwerp is dat je een neutrale positie voor je rug aanneemt, waarbij je billen en dijen worden ondersteund door één kussen, en je knieën en schenen door een ander kussen. Deze 'knielende' houding zorgt ervoor dat je rechtop zit, waardoor je rug, schouders en nek beter op één lijn zitten. Ook is er op deze manier een diepe ademhaling mogelijk, waardoor het zuurstofgehalte in je lichaam wordt verhoogd en je jezelf beter kunt concentreren.

Door de goede positie wordt een kniestoel vaak aangeraden als preventie van lage-rugpijn. 

De voordelen van een kniestoel

De meningen zijn verdeeld over het feit of een kniestoel daadwerkelijk 'goed voor je' is. Echter is het grootste gedeelte van de mensen positief over de kniestoel en zijn er verschillende voordelen van de kniestoel die wetenschappelijk zijn onderbouwd:

  • Je wervelkolom wordt niet in elkaar gedrukt: een recente studie uit 2008 (J Bettany-Saltikov 1, J Warren, M Jobson) bevestigt dat ergonomisch ontworpen knielende stoelen met een hellingshoek van meer dan 20 graden de wervelkolom beter ondersteunen dan zittend op een standaard bureaustoel.
  • Je kantelt het bekken naar voren toe waardoor je een actieve zithouding aanneemt: deze studie toont aan dat wanneer de zitting van een stoel naar voren is gekanteld, het makkelijk is om een actieve zithouding aan te nemen. Inactief zitten is vrijwel onmogelijk.
  • Helpt preventief tegen lage rugpijn: een studie van Bennett, D. L, et al. toont aan dat het lichaam meer in zijn natuurlijke positie zit op een kniestoel, wat zou kunnen bijdragen aan de behandeling van rugklachten. 
  • Verbetert de bloedcirculatie: een experiment van Lander, et al. waarbij een reguliere bureaustoel met een kniestoel werd vergeleken, vond bewijs dat een kniestoel kan bijdragen aan een verhoogde bloedcirculatie.

Wanneer en hoe je gebruik maakt van een kniestoel

Nu we bekend zijn met de voordelen van een kniestoel, is het belangrijk om te weten dat een kniestoel niet voor iedereen en in elke situatie geschikt is. 

Wanneer maak je gebruik van een kniestoel?

kniestoelJe kunt een kniestoel het best gebruikt voor taken waarbij je niet te lang hoeft te zitten en waar je naar voren moet reiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schrijven, tekenen of naaien. 

Een kniestoel kan oncomfortabel zijn wanneer je langdurig moet zitten, omdat de druk op de knieschijven toeneemt. Zeker wanneer je lang bent, kun je dit ervaren en kun je het gevoel hebben dat de bloedcirculatie naar de benen afneemt. 

Je haalt verreweg de meeste voordelen uit een kniestoel door deze af te wisselen met een reguliere bureaustoel, een zadelkruk of een stabureau en er dus niet de hele dag op te blijven zitten. 

In het begin kan een kniestoel wat ongemakkelijk aanvoelen, omdat het lichaam zal moeten wennen aan de nieuwe zitpositie. Het is dan ook volkomen normaal dat je spieren in het begin wat stijf voelen op je nieuwe kniestoel of dat je zelfs een beetje spierpijn ervaart. 

Hoe zit je op de juiste manier op een kniestoel?

Wanneer je op een kniestoel zit, zal het onderlichaam het grootste gedeelte van je gewicht moeten dragen. Het kniekussen beschermt je schenen en je knieën.

Let op dat je goed kijkt naar het draaggewicht van de kniestoel. Wanneer het gewicht op de kniestoel te hoog is, kan de druk op de knieën en schenen enorm toenemen waardoor het niet comfortabel is om op de kniestoel te zitten. 

Verder is het belangrijk om gedurende de dag regelmatig van positie te wisselen. Hierbij enkele zitvariaties: 

  • Leg de rechterknie op het kniekussen en plaats je linkervoet op de grond met een gestrekt been
  • Leg de linkerknie op het kniekussen en plaats je rechtervoet op de grond met een gestrekt been
  • Plaats beide voeten op de grond met gestrekte benen

Wissel de kniestoel regelmatig af met je reguliere bureaustoel, een zadelkruk of een fitnessbal. In het algemeen is het niet goed om de hele dag te zitten op een kniestoel en haal je de meeste voordelen uit een kniestoel door deze af te wisselen met bijvoorbeeld een bureaustoel of een zadelkruk.

Hoe koop je een goede kniestoel?

Net als met bureaustoelen, zul je snel zien dat de prijs van een kniestoel enorm kan verschillen, van 60 euro tot 250+ euro. Natuurlijk is er een verschil in kwaliteit. Bij het kopen van een kniestoel zijn er daarom een aantal factoren waar je rekening mee moet houden:

  • Kwaliteit van het kniekussen en het zitkussen
  • De verstelmogelijkheden
  • Soort mechanisme
  • Wel of geen rugleuning

De kwaliteit van het kniekussen en het zitkussen

De kwaliteit van de kussens van een kniestoel wordt door meerdere factoren beïnvloed. Zo heeft dit te maken met de dikte van het schuim en de kwaliteit van het schuim dat is gebruikt. Maar ook met de stoffering.

Dikte van de schuimvulling
Het is niet zo dat een dikkere vulling van de kussens automatisch betekent dat de kniestoel van hogere kwaliteit is en comfortabeler is. Alhoewel de dikte een belangrijke factor voor comfort is, is het vele malen belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het schuim dat wordt gebruikt. Het grote nadeel is alleen dat er geen standaarden zijn die iets zinnigs zeggen over de kwaliteit van het schuim. Prijs en garantie zijn daarom vaak de enige factoren die hier iets over kunnen vertellen. 

Stoffering van de kussens
De stoffering van een kniestoel worden veelal gemaakt van 3 verschillende soorten stoffering: 

  • Pvc-vinyl-leer - Dit materiaal wordt in het algemeen als goedkoper beschouwd, omdat het minder fijn aanvoelt en minder duurzaam is.
  • PU-leer - Dit materiaal is gewoonlijk iets duurder en wordt vaak als een luxere stoffering beschouwd. Ook vanuit een milieuoogpunt is dit type stoffering beter, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chloride tijdens de productie. Daarnaast is PU-leer vaak makkelijker schoon te houden en voelt het zachter en comfortabeler op de huid aan dan pvc-vinyl-leer. Echter zitten er ook weer veel verschillen in kwaliteit van PU-leer.
  • Stoffen stoffering - Dit materiaal voelt warmer aan dan kunstleer (pvc of PU), maar is lastiger schoon te maken. Ook is de kans op haaltjes in de stoffering aanwezig. 

De verstelmogelijkheden

Ieder persoon is anders en daarom is het fijn dat je de kniestoel kan verstellen naar je eigen wensen. Zo kunnen de kniesteunen van een kniestoel bijvoorbeeld te verstellen zijn of kun je de zitting in hoogte en hoek verstellen. Daarnaast zijn er ook stoelen met een schommelmechanisme, waarmee je de hoek automatisch kunt verstellen. Wanneer je een kniestoel koopt, is het belangrijk te kijken naar de mogelijkheden waarover jij wilt dat de stoel beschikt. 

Soort mechanisme/frame

schommelfunctie kniestoelIn het algemeen zijn er twee soorten kniestoelen. Zo zijn er kniestoelen met een schommelmechanisme waarbij de hoek van de zitting versteld kan worden en je meer beweegt. De andere variant van de kniestoel heeft wieltjes waarmee je jezelf gemakkelijker van A naar B kunt verplaatsen. 

In het algemeen zijn de kniestoelen met wieltjes scherper geprijsd dan de kniestoelen met een schommelmechanisme. 

Wel of geen rugleuning

In principe is een rugleuning op een kniestoel niet nodig. Vanuit nature neem je namelijk een actieve houding aan op een kniestoel, waardoor je automatisch rechtop zit en je rug niet ondersteund hoeft te worden.

Echter kan het zijn dat je spieren in je rug nog niet goed genoeg zijn getraind, waardoor het rechtop zitten na verloop van tijd vervelend kan worden. In dat geval kan een rugleuning toch net een beetje extra ondersteuning bieden wat je nodig hebt. Dat gezegd hebbende is het ook belangrijk om te weten dat je de meeste voordelen uit een kniestoel haalt door het gebruik af te wisselen met andere zitobjecten, zoals een bureaustoel met rugleuning.

Hierdoor kun je je afvragen hoeveel nut een rugleuning daadwerkelijk heeft voor een kniestoel, aangezien je hier vaak maar voor korte periodes op zit.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen in je zoektocht naar een kniestoel! Bekijk op onze website alle kniestoelen die wij aanbieden met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

 

  

 

 

Wellicht vind je deze producten interessant

Zojuist bekeken