decor
Massagestoel kopen: compleet stappenplan (2024)

 

Inklapbare massagestoelen zijn op veel plekken te koop en verschillen, net als massagetafels, enorm in prijs. Op internet zien massagestoelen er vrijwel precies hetzelfde uit. Hoe kan het dan dat de ene massagestoel 60 euro kost en de andere 300 euro? Als je online je onderzoek aan het doen bent, dan kan dit wat verwarrend zijn. In deze complete handleiding zullen we je alles vertellen over waar je op moet letten om als professional of hobbyist een massagestoel te kopen die vele jaren mee zal gaan.

1. De juiste afmetingen van een massagestoel

Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een massagestoel zijn de juiste afmetingen van de verschillende onderdelen van een massagestoel. Dit is iets wat vaak niet echt duidelijk wordt gecommuniceerd door fabrikanten, maar wat wel van enorm belang is voor het comfort van je cliënten. 

De afmetingen van de zitting

zitting massagestoel

Kijk eens naar bovenstaande afbeelding. Als je dat zo ziet, welke zitting denk je dat het meest comfortabel zit? Bij Zengrowth.nl kiezen we toch echt voor de zitting op het rechter plaatje. Wat je vaak ziet bij goedkopere massagestoelen is dat de zitting een kleinere afmeting heeft om zo productiekosten te kunnen besparen. 

De afmetingen van de armsteun

Ook als je kijkt naar de armsteun, kan de grootte en vorm van een armsteun een enorm verschil maken in hoe comfortabel deze is. Zo is in het algemeen een maanvorm (zie afbeelding rechts) comfortabeler om je armen op te leggen dan een vierkante of ovale vorm (afbeelding links). Ook de breedte van de armsteun maakt een enorm verschil. 

De afmetingen van het borstkussen

Als laatste kan een te klein borstkussen ook minder comfortabel zijn voor bijvoorbeeld bredere cliënten. Veel goedkopere massagestoelen hebben een wat smaller borstkussen, terwijl een breder borstkussen juist prettiger is voor deze groep mensen. 

2. De stabiliteit en stevigheid van een massagestoel

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek gaat naar een stabiele massagestoel. Een belangrijke factor om naar te kijken is het draaggewicht van de massagestoel. In het algemeen geldt, hoe hoger het draaggewicht, hoe stabieler de stoel. Let hierbij wel op dat sommige, veelal goedkopere fabrikanten een draaggewicht aan hun stoel meegeven wat vaak niet reëel is. Blijf hier dus wel kritisch in, als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat vaak ook. 

Materiaal frame massagestoel

Het materiaal van het frame van een massagestoel heeft eigenlijk maar beperkte invloed op de stevigheid en stabiliteit van een massagestoel. De duurdere massagestoelen worden veelal van aluminium gemaakt, omdat dit een stuk lichter is. Goedkopere massagestoelen zijn vaak gemaakt van staal, dit is in het algemeen zwaarder maar niet bij definitie minder stabiel. Ook zijn er enkele modellen die van hout worden gemaakt. Deze houten modellen worden niet veel meer verkocht, maar zijn vergelijkbaar met aluminium. 

Een ding wat wel een verschil maakt, is het materiaal dat is gebruikt voor de hoofdsteun van de massagestoel. Veel goedkopere massagestoelen maken gebruik van een plastic hoofdsteun. Deze hoofdsteunen breken in het algemeen een stuk makkelijker af dan duurdere hoofdsteunen. Een aluminium hoofdsteun frame is veelal de standaard bij duurdere massagestoelen, omdat dit simpelweg een stuk steviger en betrouwbaarder is. 

Type frame massagestoel

Een ding wat wel meteen invloed heeft op de stabiliteit en stevigheid van een massagestoel is het type frame. Er zijn eigenlijk twee types frame die veel op elkaar lijken, maar een enorm verschil in stevigheid en stabiliteit hebben:

Hierbij is het linker frame een stuk minder stabiel dan het rechter frame voor de zitting. De stoelen zien er vanaf een afbeelding vrijwel identiek uit, maar dit kleine verschil brengt enorm veel comfort met zich mee. 

Kwaliteit van schroeven en scharnieren

Een andere factor die de stevigheid van de massagestoel beïnvloedt, is de kwaliteit van de schroeven, bouten en scharnieren die zijn gebruikt. Bij veel goedkopere massagestoelen (ook bij ons in de webwinkel) zie je vaak dat deze onderdelen sneller los beginnen te zitten en deze vaker opnieuw moet aangedraaid dan bij duurdere massagestoelen waarbij dit nauwelijks het geval is. 

3. De verstelbaarheid van een massagestoel

Ieder persoon is anders. Als je serieus aan de slag wilt gaan met stoelmassages, dan zul je een stoel moeten hebben die zó te verstellen is dat deze comfortabel is voor zowel kort als lange mensen, mannen of vrouwen en dunnere of dikkere mensen. 

In het algemeen is een massagestoel van hoge kwaliteit op een aantal plekken te verstellen:

  • Bij de hoofdsteun
  • Bij het borstkussen
  • Bij de armsteun
  • Bij de zitting
  • Bij de kniepanelen

Verstelmogelijkheden hoofdsteun

Eigenlijk is vrijwel iedere massagestoel zowel in de hoek als in de diepte te verstellen. Waar de betere massagestoelen écht het verschil maken is het feit dat de ruimte tussen het borstkussen en de hoofdsteun te verstellen is. Dit maakt het zitcomfort namelijk een stuk comfortabeler als je bijvoorbeeld een cliënt hebt met een langere nek. 

Verstelmogelijkheden borstkussen

Vrijwel iedere massagestoel heeft een borstkussen dat in hoogte te verstellen is. Echter zijn de borstkussens van betere massagestoelen ook te verstellen in de hoek, voor optimaal comfort van je cliënten. Daarnaast worden sommige massagestoelen ook geleverd met extra borstkussen, dit is erg fijn vooral voor vrouwen. 

Verstelmogelijkheden armsteun

Bij goedkopere massagestoelen zien we vaak dat de armsteun door middel van  een trapsysteem te verstellen is. Op zich is dit niet erg, alleen heb je dan geen volledige controle hebt over de hoogte en hoek van de armsteun. In de perfecte situatie is de armsteun namelijk apart in hoogte te verstellen en apart in de hoek te verstellen. 

Verstelmogelijkheden zitting

Ook voor de zitting zie je vaak dat er gebruik wordt gemaakt van een trapsysteem, waarbij de hoogte en de hoek van de zitting tegelijkertijd worden versteld. Dit is op zich niet erg, aangezien dit vaak weinig invloed heeft op het comfort.

Een voordeel aan een stoel waarbij de zitting apart in hoogte en hoek te verstellen is, is dat je je cliënt ook achterstevoren op de zitting kunt laten zitten. Als je de zithoogte dan wat hoger zet en de zitting horizontaal neerzet, kun je bijvoorbeeld de benen masseren. 

Afneembare kniekussens

Een ander voordeel bij kwalitatieve massagestoelen, is het feit dat je de kniesteunen vaak gemakkelijk kunt weghalen. Sommige mensen vinden het namelijk niet comfortabel om hun knieën op de kniesteunen te plaatsen en plaatsen hun benen liever voor de massagestoel in plaats van erachter. Alhoewel de meeste mensen liever wel gebruik maken van de kniesteunen, is het natuurlijk fijn om deze eraf te kunnen nemen in het geval dat een cliënt dit wenst. 

4. Vulling en stoffering van een massagestoel

De stoffering en de vulling van het matras van je massagestoel zijn, net als bij een massagetafel, van enorm groot belang in het comfort van je cliënten en de levensduur van je massagestoel. 

De juiste stoffering voor een massagestoel

De stoffering bepaalt hoe de massagestoel op de huid aanvoelt. Alhoewel je cliënt bij stoelmassages vaak kleren aan heeft, toch is de stoffering van belang. Er zijn namelijk nog steeds 'contactpunten', zoals bij het gezicht en de armen. 

Verder zal een dunnere, niet elastische stoffering gemakkelijk scheuren, wat de levensduur van je massagestoel beperkt. Helaas is er vrijwel geen enkele fabrikant die scheuren in de stoffering onder de fabrieksgarantie laat vallen. 

Je bent dus op zoek naar een stoffering die tegen een stootje kan (dus elastisch is) en die prettig op de huid aanvoelt. Er is een makkelijke manier om de kwaliteit van de stoffering te achterhalen:

  1. Knijp in de stoffering van de massagetafel en draai de stoffering een kwartslag. 
  2. Laat los en kijk hoe de stoffering eruitziet. In de perfecte situatie is de stoffering snel weer terug in zijn oorspronkelijke positie en zie je er niets meer van. 

Voor de stoffering van een massagestoel worden net als bij massagetafels gewoonlijk twee materialen gebruikt:

  • Pvc-vinyl-leer - Dit materiaal wordt in het algemeen als goedkoper beschouwd. Het voelt iets ruwer aan op de huid en mensen vergelijken het vaak met plastic. 
  • PU-leer -  Dit materiaal is gewoonlijk iets duurder en wordt vaak als een luxere stoffering beschouwd. Ook vanuit een milieuoogpunt is dit type stoffering beter, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chloride tijdens de productie. Daarnaast is PU-leer vaak makkelijker schoon te houden en voelt het zachter en comfortabeler op de huid aan dan pvc-vinyl-leer. Echter zitten er veel verschillen in kwaliteit van PU-leer, waar niet echt standaarden voor zijn. 
    • Bij Zengrowth.nl maken we onderscheid tussen 'Standaard' PU-leer en 'Premium' PU-leer. Standaard PU-leer is bij ons de goedkopere variant: de stoffering voelt prettig aan, maar is iets minder duurzaam en comfortabel dan ons 'Premium' PU-leer. Bovendien is Premium PU-leer bij ons in de webwinkel elastischer en kan het daardoor beter tegen een stootje. Ons Premium PU-leer is wel wat duurder, dus dat zie je terug in de prijs.

Het juiste matras voor een massagestoel

Een veelvoorkomende misvatting is dat mensen denken dat een dikker matras en een dikkere vulling automatisch betekent dat een massagetafel van hogere kwaliteit is. Dit is echter niet geheel waar! Alhoewel de dikte van het matras wel een belangrijke factor is, is het nog veel belangrijker om te kijken naar de kwaliteit van het schuim dat wordt gebruikt. 

Het grote probleem is dat er geen standaarden zijn die iets zinnigs vertellen over de kwaliteit van het schuim. Vaak zie je bij massagestoelen dat er gebruik wordt gemaakt van twee schuimlagen. De oppervlakken voor een matras zijn namelijk een stuk kleiner dan bij een massagetafel, waardoor twee schuimlagen vaak al voldoende zijn. 

Je ziet hierbij vaak dat de bovenste schuimlaag dan een lage dichtheid heeft, wat zachter aanvoelt en zo op de juiste manier het lichaam ondersteunt voor optimaal comfort. De onderste schuimlaag heeft een wat hogere dichtheid en biedt juist veel ondersteuning als je als stoelmasseur wat meer druk zet. Bij een kwalitatieve massagestoel voelt de cliënt dan nooit de harde kant van het frame van de massagestoel. 

5. Het gewicht en de mobiliteit van een massagestoel

De laatste factor die je moet meenemen in je aankoop, is het gewicht en de mobiliteit van je massagestoel. Als stoelmasseur werk je natuurlijk veel op locatie, bij bijvoorbeeld bedrijven of op evenementen. Dan is het wel zo makkelijk als de stoel makkelijk in- en uit te klappen is en niet te zwaar weegt als je hem bijvoorbeeld in de auto moet tillen.

Gelukkig zijn de meeste massagestoelen, in tegenstelling tot massagetafels, relatief licht. De zwaarste inklapbare massagestoel die wij hebben gevonden weegt slechts 13 kilogram en de lichtste niet meer dan 7 kilogram. 

Ondanks dat een massagestoel vaak een stuk minder weegt dan een massagetafel, is het alsnog wel fijn als de massagestoel zelf of de draagtas van de stoel is uitgerust met wieltjes. Op die manier kun je hem namelijk gemakkelijk overal naartoe rollen. 

Waarom een massagestoel bij ZenGrowth kopen?

Bij Zengrowth.nl focussen we op kwalitatief goede producten tegen een scherpe prijs. Al onze inklapbare massagestoelen komen met minstens 2 jaar garantie om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Sommige modellen in de hogere prijsklasse komen zelfs met 10 jaar garantie. Verder worden de meeste modellen direct uit voorraad geleverd en kun je ze altijd binnen 30 dagen retourneren. 

Onthoud: Een massagestoel van hoge kwaliteit zal in het begin misschien klinken als een flinke investering, maar op de lange termijn extra geld opleveren. Je kunt namelijk langer gebruik maken van de producten. Ook de verbeterde service aan cliënten zal zorgen voor een toename in omzet!

 

Wellicht vind je deze producten interessant

ZENGROWTH Massagestoel Valo Inklapbaar Marineblauw
Massagestoel Valo Inklapbaar Blauw
ZENGROWTH Massagestoel Valo Inklapbaar Marineblauw
295,00
Stabiel en lichtgewicht (7kg). Makkelijk in- en uit te klappen. Stabiel en lichtgewicht (7kg). Makkelijk in- en...
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Leverbaar in 3 tot 5 werkdagen
Leverbaar in 2 tot 4 werkdagen
Op Werkdagen voor 22.00 besteld is vandaag verzonden.
Reisvriendelijk Verstelbaar Gemak Valo is Fins voor licht en dat is alles waar de ZenGrowth Valo om draait. De massagestoel met een gewicht van niet meer dan 7 kg is namelijk gemaakt van hetzelfde lichte aluminium als wat bij de productie van vliegtuigen gebruikt wordt. Als st...

Zojuist bekeken